Politika

Višković o Programu ekonomskih mjera "Cilj je fiskalna stabilnost Srpske"

Predsjednik Vlade Republike Srpke Radovan Višković izjavio je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, da je Program ekonomskih mjera za 2022-2024. godina sadrži 24 mjere koje imaju za cilj fiskalnu stabilnost Republike Srpske.

Višković o Programu ekonomskih mjera "Cilj je fiskalna stabilnost Srpske"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećam da smo imali pad BDP prošle godine zbog posljedica pandemije, a ove godine bilježimo rast koji je procijenjen na 5,5 odsto, a naredne godine rast od šest odsto, rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Višković je naveo da je javni dug Republike Srpske zaključno sa krajem septembra 5,08 milijardi KM ili 42,7 odsto BDP, a ukupan dug 6,1 milijardi KM ili 51,5 milijardi KM.

Pročitajte još

– Posebna pažnja je data zahtjevima Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i socijalnih partnera. Opredijelili smo se za rasterećenje oporezivanje rada i smanjenja parafiskalnih nameta. Cilj je da privredi ostane novac koji će usmjeriti u povećanje plata – precizirao je Višković.

On je podsjetio da je plan smanjenje poreza na dohodak sa deset na osam odsto, smanjenje stope doprinosa sa 32,8 na 31 odsto, te prelazak obračuna plata sa neto na bruto.

Privredi treba da ostane na raspolavanju oko 80 miliona KM.

Prihvati notifikacije