Gradovi

„VJERA NAS JE ODRŽALA KROZ VIJEKOVE“ Bogojavljensko plivanja prvi put i na Majevici (FOTO)

Sutra, na Bogojavljenje, na jezeru Sniježnica kod Lopara prvi put se organizuje plivanje za časni krst.

„VJERA NAS JE ODRŽALA KROZ VIJEKOVE“ Bogojavljensko plivanja prvi put i na Majevici (FOTO)
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Dvadesetak mladića se prijavilo, uprkos niskim temperaturama, jer kako ističu žele da taj običaj zaživi i na Majevici.

Plivaće se u pola dvanaest nakon održane liturgije u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Priboju kod Lopara. Organizatori se nadaju da će bogojavljensko plivanje postati tradicija i u ovom kraju. Drevni običaji se moraju poštovati, jer običaji, tradicija i vjera održali su vijekovima srpski narod, poručuju učesnici ove manifestacije.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Mladi Loparčani – članovi plivačkog kluba Atos, već tri godine plivaju na Bogojavljenje u Brčkom. Dalibor Maleš kaže da je to prelijep i neponovljiv osjećaj.

– Nikada nismo bliži Bogu nego kao što smo taj dan. Mislim da bi svako ko je zdrav i ko može, trebao taj dan da pliva, jer to su radili naši preci, pa na taj način odajemo i njima počast, ali i našoj svetoj crkvi – kaže mladić.

FOTO:  SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Njegovo mišljenje dijeli i Lopačanin Ljubiša Tošić.

– Nadam se da će nam se pridružiti mladi ljudi i iz drugih sredina, Bijeljine i Ugljevika. Na sreću i zdravlje svih nas i da se svake godine na ovaj dan okupimo i družimo – kaže Tošić.

– Običaji i tradicija srpskog naroda moraju se čuvati . Moramo voljeti svoje, a tuđe poštovati, poručuje i protostavrofor Jeremija Lazić, sveštenik crkve „Rođenja presvete Bogorodice u Priboju Vjera nas je održala kroz vijekove. Održalo nas je znanje našeg jezika, ljubav prema crkvi, ljubav prema otadžbini. To moramo učiti i naša buduća pokolenja – kaže paroh pribojski.

Ova incijativa mladih Loparčana obradovala je nadležne. Nadaju se da će postati tradicija Majevice. Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kaže da je bogojavljensko plivanje jedan od naših drevnih običaja koji moramo sačuvati.

– Identitet, vjeru, jezik, tradiciju i običaje, ne smijemo izgubiti, Jer ako to dozvolimo i nas će nestati sa ovih prostora – poručuje Savić.

Zlatni krst koji će ostati u pribojskoj crkvi obezbijedio je donator Milan Stanišić, a Opština Lopare će najuspješnijeg plivača nagraditi zlatnikom.

Prihvati notifikacije