Društvo

Vjerovali ili ne: U Mostaru nestaje rodnih listova, a Grad ima sjajnu ideju kako da riješe problem

Služba za opštu upravu i gradska područja Grada Mostara obavještava građane i korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da je Mostar na samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih.

stari most
FOTO: SRPSKAINFO

Grad Mostar izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Federacije BiH koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu.

-Zbog nemogućnosti Grada Mostara da izvrši nabavu izvoda do osiguravanja navedenih obrazaca od strane Federalnog MUP, predlažemo prelazno rješenje, kako bi ublažili navedeni problem, a stranke bile u mogućnosti da ostvare svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih – navode iz Službe.

Napominju da je izvod matične knjige rođenih trajni dokument i predlažu da osobe koje ga već posjeduju kopiraju i ovjere, te predaju prema svojim potrebama, a da original zadrže kod sebe.

Pročitajte još

Osobe koje ne posjeduju izvod iz matične knjige rođenih, a potreban im je u svrhu ostvarivanja određenih prava, mogu zatražiti i dobiti Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih sa svim podacima koje sadrži izvod iz matične knjige rođenih i isto ima snagu javne isprave.

Molimo državne organe, škole, visokoškolske i druge ustanove i institucije koje imaju namjeru raspisivati konkurse, oglase, pozive i slično da uzmu u obzir trenutnu situaciju u vezi s nedostatkom obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih, da potencijalni kandidati izvod neće moći dobiti na prijemnim šalterima Grada Mostara, ali da Grad može u te svrhe izdati Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih. Molimo sve građane za razumijevanje zbog navedene situacije – piše u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije