Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VJERUJU U SPAS OD INFLACIJE Harare vraća zimbabveanski dolar

Biznis
Autor:

Foto: Aaron Ufumeli/EPA

Centralna banka Zimbabvea pustiće ponovo u opticaj određene novčanice i kovanice u zimbabveanskom dolaru u naredne dvije nedjelje, što je najnoviji korak ka obnavljanju korišćenja domaće valute, najavio je danas guverner Centralne banke Džon Manguđa.

Novčanica u apoenu od 5 zimbabveanskih dolara i kovanica od 2 dolara biće uvođene postepeno da bi se izbjegao rast inflacije, rekao je Manguđa, a prenosi agencija Rojters.

One će cirkulisati zajedno s banknotama i kovanicama koje su uvedene 2016. godine kao surogat za američke dolare, koje je zemlja tada uglavnom koristila umjesto domaće valute.

Centralna banka je neočekivano odlučila 24. juna da vrati zimbabveanski dolar u upotrebu, čime se okončava decenija dolarizacije. Zimbabve je napustio sopstvenu valutu 2009. godine, koju je razorila hiperinflacija.

– Zauzeli smo konzervativan pristup s uvođenjem novčanica i kovanica u malim apoenima, a vremenom ćemo ih povećavati – rekao je Manguđa poslije dvodnevnog sastanka Odbora za monetarnu politiku.

Zimbabve se suočava s najgorom ekonomskom krizom u posljednjih 10 godina, koju karakterišu nestašica deviza, goriva i lijekova, trocifrena inflacija i isključenja struje po 18 časova dnevno, navodi britanska agencija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO