Digitalna Srpska

Vještačka inteligencija traži vanzemaljce: Razvijen algoritam koji pretražuje svemir

Naučnici su uspjeli napraviti novi algoritam za vještačku inteligenciju, zasnovan na mašinskom učenju, koji može da razlikuje biološke od nebioloških uzoraka s tačnošću od 90 odsto.

Vještačka inteligencija traži vanzemaljce: Razvijen algoritam koji pretražuje svemir
FOTO: EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY (ESO)/YOUTUBE/SCREENSHOT

Algoritam je treniran pomoću pravih ćelija, meteorita, fosila i hemikalija iz laboratorija.

S nevjerovatnim kapacitetom i preciznošću, algoritam bi mogao uskoro biti testiran tokom analize podataka koje je na Marsu prikupio rover Kjuriositi.

Može biti korišten i za osvjetljavanje misterioznih prastarih stijena s naše planete, piše Sajens tajms.

Već je poznato da kombinovanje hemikalija i njihovo održavanje na iskonskim temperaturama mora može dovesti do stvaranja organskih molekula kao što su aminokiseline. Međutim, ako hipoteze o životu van Zemlje mogu biti dokazane, naučnici moraju biti u stanju da konkretno identifikuju biološko porijeklo.

Pročitajte još

Tu najveću ulogu igra mašinsko učenje. Nakon proučavanja 134 uzorka bogata ugljenikom, algoritam je bio sposoban da razlikuje drevne i nove organizme iz organskih jedinjenja s tačnošću od 90 odsto. Međutim, naučnici nisu sigurni o unutrašnjim mehanizmima koje koristi novi AI model.

– Ovaj alat ima potencijal da donese revoluciju u potrazi za životom van Zemlje i produbi znanja o porijeklu života na Zemlji. Postoji nešto suštinski različito između distribucije molekula u živim i neživim sistemima.

Analitički metod je tako jednostavan i toliko se koristi u industriji, forenzici i nauci da mislimo da bi mašinsko učenje moglo da se pokaže kao nevjerovatno moćno.

– Bićemo u mogućnosti da nađemo život na drugim planetama, u drugim biosferama, čak i ako je potpuno različit od nas – rekao je dr. Robert Hejszen, astrobiolog s Karnegijeve institucije za nauku i saradnik na projektu, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije