Društvo

Vještačka pluća spasila oboljelog od korone: Podvig ljekara nakon što je mladić (31) imao lošu reakciju na respirator

U Kliničko bolničkom centru "Bežanijska kosa" stavljen je prvi kovid pozitivni pacijent na aparat koji mijenja pluća. To je bila jedina opcija, jer pacijent više nije reagovao ni na jedan vid liječenja.

Vještačka pluća spasila oboljelog od korone: Podvig ljekara nakon što je mladić (31) imao lošu reakciju na respirator
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Pacijent ima 31 godinu i nije vakcinisan. Pozitivan je 28 dana, a u ovoj ustanovi je dvanaest. Respirator više nije mogao da mu pomogne, zato su ljekari odlučili da ga priključe na takozvana vještačka pluća.

Doktorka Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa”, kaže za RTS da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

– Prije nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mjere liječenja, da nađemo neko rješenje jer je išao negativan slijed događaja, loša reakcija na respirator – rekla je doktorka Zdravković.

Pročitajte još

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da menja pluća dok se ona sama ne zaliječe, jer je, kako kaže, kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida, veoma bitno naći novi vid ventilacije.

– To je namoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamjene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da mijenje i srce i pluća, može samo ili jedno ili drugo – objasnila je doktorka.

Vrijeme oporavka pacijenta je, kaže, individualno, a procjenjuje se na dve do četiri nedjelje.

Prema njenim riječima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC “Bežanijska kosa”, a prije toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti “Sremska Kamenica”.

– Ovu metodu liječenja smo sada uveli u redovnu proceduru – rekla je doktorka Zadravković i zahvalila ljekarima na saradnji, kao i podršci Ministarstvu zdravlja.

Inače, u KBC “Bežanijska kosa” trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto njih u veoma teškom stanju.

Prihvati notifikacije