Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vlada Brčko distrikta uputila Skupštini dopune zakona o fiskalnim sistemima

Politika
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Vlada Brčko distrikta danas je na vanrednoj sjednici usvojila Nacrt zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima po hitnom postupku i uputila ga u  skupštinsku proceduru.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, izrazio je uvjerenje da će Skupština podržati dopunu zakona koja reguliše pitanje odlaganja fiskalizacije za advokatsku djelatnost kao odgovor na situaciju koja već nekoliko mjeseci opterećuje rad pravosuđa i Policije.

– Zbog obustave rada advokata imali smo situaciju da je blokiran pravosudni sistem i po posljednjim informacijama preko 800 predmeta je na čekanju. Takođe, bile su upitne i neke akcije Policije u provođenju Krivičnog zakona, tako da mislim da je u ovom trenutku, ne ulazeći u suštinu zahtjeva advokata kao i opravdanost tih zahtjeva, naša odgovornost da ovu novonastalu situaciju prevaziđemo, ne izuzimanjem advokata iz fiskalizacije, već odlaganjem procesa fiskalizacije na godinu dana – rekao je Milić.

Dodao je da će se nakon tog perioda sagledati sve okolnosti u vezi s fiskalizacijom ili izuzimanjem advokatske djelatnosti iz ovog procesa.

Milić je podsjetio da advokati u BiH, nigdje osim u Brčkom, nisu bili obuhvaćeni procesom fiskalizacije i da je riječ o obustavi rada ne samo brčanskih advokata, već svih advokata iz BiH pred institucijama Distrikta.

– Obaveza poreskih organa Distrikta je da za vrijeme eventualnog odlaganja procesa fiskalizacije za advokatsku djelatnost obezbijededosljednu primjenu svih ostalih propisa koji se tiču kontrole finansijskog poslovanja, između ostalog, i ove djelatnosti – istakao je Milić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO