Politika

“Vlada će nastaviti da pomaže lokalne zajednice” Višković kaže da se neke opštine neopravdano bune zbog PDV

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će Vlada i dalje pomagati lokalne zajednice kroz razne podsticaje i podršku razvojnim projktima, kao i da u budžetu za narednu godinu ostaje 3,3 miliona KM za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine.

Radovan Višković
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Višković je istakao da je taj iznos direktno usmjeren za njihove manje projekte, dok će Republika nastaviti da finansira sve veće poduhvate.

Svake godine dajemo daleko više sredstava nego što je budžetom predviđeno. Projekti iz takvih opština su nam uvijek prioritet – rekao je Višković u Banjaluci gdje je prisustvovao sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske.

On je naveo da nije opravdano nezadovoljstvo pojedinih lokalnih zajednica u vezi sa raspodjelom sredstava od povrata PDV i slično, jer lokalne zajednice dobijaju sredstva i mimo predviđenih u slučajevima prirodnih katastrofa ili kandidovanja određenih projekata.

Višković je istakao da se iz republičkog budžeta sredstva izdvajaju i za penzionere, borce, socijalnu zaštitu, ali i pomoć u raznim kritičnim situacijama, poput saniranja štete od afričke kuge svinja.

On je upoznao načelnike i gradonačelnike da Republika Srpska ima saradnju sa Saudijskim fondom za razvoj, te ih pozvao da do aprila apliciraju projekte iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, vodovoda, puteva…

Višković je na sjednici preuzeo obavezu da u što skorije vrijeme budu izmijenjeni zakoni o prostornom planiranju i o boračko-invalidskoj zaštiti, a koji su u nesaglasnosti sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi, da bi bili otklonjeni određeni problemi na terenu.

Pročitajte još

Premijer Srpske rekao je da su ekonomske mjere za narednu godinu i dalje usmjerene na ekonomski rast, digitalizaciju javnih preduzeća, zdravstvo i demografiju.

On je naveo da je namjera da Srpska ima svoju sajber akademiju i tehnološki park, te istakao da je sa predstavnicima Svjetske banke razgovarao o reformi javnih preduzeća i da će se pristupiti informatičkom osposobljavanju jedinice koja je formirana pri kabinetu, a što će omogućiti lakšu kontrolu rada javnih preduzeća.

Tek sada smo došli u poziciju da putem dugoročnog kredita kod Svjetske banke obezbijedimo dovoljno sredstava da izmirimo sve obaveze zdravstvenog sektora da bi bio na trezoru. Nadam se da će to biti u prvom tromjesječju iduće godine. Svi domovi zdravlja idu na budžete lokalnih zajednica, a bolnice ostaju na nivou Republike – rekao je Višković.

Sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova prisustvovale su i ministar finansija Zora Vidović i ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije