Politika

„VLADA POSTUPILA SUPROTNO VLADAVINI PRAVA“ Ustavni sud RS osporio dio uredbe koja se odnosi na priređivanje igara na sreću

Ustavi sud Republike Srpske osporio je dio Uredbe o uslovima za davanje saglasnosti JP „Lutrija Republike Srpske“ a.d. Banja Luka za osnivanje privrednog društva za priređivanje igara na sreću.

„VLADA POSTUPILA SUPROTNO VLADAVINI PRAVA“ Ustavni sud RS osporio dio uredbe koja se odnosi na priređivanje igara na sreću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako je saopšteno, Sud je utvrdio da članovi 8, 9. i 11. Uredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srpske.

Spornim odredbama ove uredbe normirana su pitanja uslova i postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem formiranja zajedničkog privrednog društva za priređivanje igara na sreću.

-Prema ocjeni Ustavnog suda, Vlada RS, kao donosilac predmetne uredbe, nije imala ovlašćenje da utvrdi način i kriterijume u skladu sa kojima Lutrija treba da provodi postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem osnivanja zajedničkog privrednog društva, zbog čega je osporenim normama prekoračila svoja zakonska ovlašćenja. Ovakvim normiranjem, utvrdio je Ustavni sud, ne razrađuju se odredbe Zakona o igrama na sreću, zbog čega, suprotno principu ustavnosti i zakonitosti, ono nema osnov u relevantnom zakonu i stoga nije u funkciji njegovog provođenja. Ustavni sud je konstatovao da je Vlada postupila suprotno i ustavnim načelima vladavine prava i podjele vlasti – piše u saopštenju Ustavnog suda.

Pročitajte još

Takođe, Sud je na 261 sjednici utvrdio da članovi 6. i 11. Pravilnika o usklađivanju, ovjeri, evidentiranju i registraciji redova vožnje, koji je donio načelnik opštine Prnjavor, nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju.

-Neustavnost navedenih odredaba, kojima se uređuje usklađivanje i registracija redova vožnje u prigradskom prevozu na području opštine Prnjavor, Ustavni sud je utvrdio s obzirom na činjenicu da je donosilac ovog normativnog akta regulisanjem ove materije izašao iz zakonom određenih okvira, čime je došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti – saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske