Politika

UMJESTO REZULTATA, SANKCIJE Vlada RS na lobiranje u Americi potrošila milione maraka, a efekti nikakvi

Za lobiranje u Americi uloženi su milioni maraka, za šta se zalagao predsjednik RS Milorad Dodik, koji je dobio sankcije i ustoličeno mjesto na crnoj listi.

zastave na pola koplja - vlada RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako se čini, uzaludno je bilo ulaganje u lobiste u Americi, kada je Dodik, nekadašnji dašak svježeg vjetra, zauzvrat od Amerike dobio sankcije i ustoličeno mjesto na crnoj listi i ne samo on nego i kompletno rukovodstvo Republike Srpske.

Iako vlast često, bar u izjavama javnosti, nema dobro mišljenje o Americi, ipak su godinama zagledani u istu tu Ameriku kojoj su milione maraka dali ne bi li, kako tvrde, predstavili Srpsku u najboljem izdanju.

Možda se pravo mišljenje o trošenju miliona na lobiste vidi u izjavi Dodika iz 2017. godine kada je za potrošenih 30 miliona maraka za lobiranje rekao da to i nije neki novac.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Sasvim jedna druga politička konotacija ako se to kumulativno gleda moguće da je tačno ali imajući u vidu aktivnosti u desetak godina to i nije neki novac za takvu vrstu aktivnosti – izjavio je tad Dodik.

Možda Dodiku i nije neki novac jer se sva lobiranja plaćaju iz džepova građana, ali jeste za budžet Srpske jer je zbog sankcija upitno odakle će se novac naći čak i za tekuće obaveze.

Ipak, ne odustaje se od lobiranja čak ni u jeku američkih sankcija. Prošle godine potpisan je još jedan ugovor sa američkom lobističkom kućom Schifanelli Law-LLP i to je ukupno treća lobistička kuća s kojom je u Americi potpisan ugovor.

Branko Nešković, diplomata i publicista, kaže da je problem što dugogodišnje lobiranje ni svi milioni nisu donijeli Republici Srpskoj nikakve efekte.

Površnim odabirom lobističkih kuća u Vašingtonu i Briselu nestručnim i neposvećenim odnosom prema strateškim interesima uz nestručnu i nekvalitetnu geostratešku procjenu, Republika Srpska je dovedena u jedan nepovoljan međunarodni položaj na kojem bi već danas trebali da radimo u kontekstu popravljanja – smatra Nešković.

Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS, kaže da je Republika Srpska svojevremeno, od svih država na svijetu, bila treća po novcu izdvojenom za lobiranje u Americi i to iza Kajmanskih ostrva i Ujedinjenih Emirata.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mladen Bosić

– Ono što je nevjerovatno je to da se toliki novci troše a da su rezultati ravni nuli – smatra Bosić.

On dodaje da se vlast pouzdala po logici koju inače imaju da parama mogu kupiti sve i da će uticati na američku politiku kroz novac koji je velik za Republiku Srpsku, a mizeran za političke  procese u Americi. – Evidentno je da novcem nisu ništa postigli i da bi neko trebao odgovarati zašto je bačen novac građana Republike Srpske. Zašto da mi ovako siromašni plaćamo nešto što nema smisla ali čisto sumnjam da će iko ikad odgovarati za tako nešto – ističe Bosić.

Tanja Vukomanović, poslanik PDP u NS RS, kaže da je u ovom slučaju neko zakazao.

Tanja Vukomanović
FOTO: PDP

– Da li je firma koja radi na lobiranju prevarila Vladu Srpske i uzela novac i nije uradila posao koji je trebala ili je vlast prevarila građane i svjesno dala novac lobističkoj kući koja nema dobar rezime – poručuje ona.

Prema njenim riječima, oko 43 miliona KM u posljednjih nekoliko godina potrošeno je na lobiranje.

– 43 miliona nije mali iznos to je budžet jedne lokalne zajednice u RS i tim novcem moglo je mnogo toga da se uradi a dato je nekome ko nije uradio ništa. Imamo izjavu predsjednika RS koji je rekao da se nada da će se to promijeniti dolaskom Donalda Trumpa na vlast u Americi, što je neozbiljno jer ako ćemo sjediti i čekati da se nešto samo od sebe desi zašto smo sve ove godine plaćali firmama da rade za nas a rezultat je apsolutno izostao – kaže Vukomanovićeva.

Iako se lobiranje plaća iz budžeta Srpske, do sad niko od nadležnih nije našao za shodno da istim tim građanima koji im pune budžet objasne koji su efekti lobiranja, pred kim se to stalno brani ugled Republike Srpske i na koji način su lobisti vršili lobiranje, ko su ciljne grupe lobista.

Jedino što smo za sad dobili su sankcije kompletnom rukovodstvu Srpske, a Republika Srpska je takođe i izolovana što će u daljoj budućnosti ostati urezano u istoriju i imidž Republike, piše BN.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu