Politika

Vlada Srpske usvojila 11 mjera za prevenciju vršnjačkog nasilja: Predviđeno usvajanje zakonodavnog okvira, svaka škola će donijeti sopstveni kodeks ponašanja

Vlada Republike Srpske usvojila je program mjera za prevenciju i sprječavanje vršnjačkog nasilja u školama i đačkim domovima.

Željka Stojičić
FOTO: SRNA

Rađen je u skladu sa zaključkom nakon vanredne sjednice održane nakon tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Kako je istakla ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić fokus nije bio na represivnim mjerama već na promociji nenasilja.

Prevashodno, predviđeno je usvajanje zakonodavnog okvira za prevenciju nenasilja.

– Radićemo na tome da zakonske odredbe koje treba prilagoditi realizaciji mjera, da to i uradimo – kazala je ministarka najavljujući da će dva protokola vezana za zanemarivanje i vršnjačko nasilje biti objedinjena i jedan dokument.

Svaka škola bi u narednom periodu trebala donijeti sopstveni kodeks ponašanja.

Pročitajte još

Osim toga, predviđeno je poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova u školama.

– Mislim da je potrebno da se uradi video nadzor u svim školama u kojima nije uveden, mislim da je potrebno obezbijediti skole dodatnom rasvjetom i bavićemo se ograđivanjem naših školskih objekata kako bi cjelina škole i prostor oko škole bili kompaktni – rekla je Stojičićeva najavljujući i unapređenje mehanizma školskog dežurstva kako bi i uloga školskog noćnog čuvara bila redefinisana i kako bi on bio na raspolaganju tokom nastavnog procesa.

Škole će na raspolaganju imati jedinstven obrazac za za evidenciju nasilja, a za učenike će biti rađen štampani i edukativni materijal za prepoznavanje nasilja u školama i školskim domovima.

– Radićemo na prikupljanju podataka o odobrenim programima koji se koriste u školama . Uspostaviti bazu podataka verifikovanih programa za prevenciju nasilja – rekla je ona ističući da se potencijalna opasnost mora uočiti prije nego što se nasilje desi.

Takođe, kao mjeru predstavila je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem sandučeta povjerenja.

Već od naredne školske godine u nastavni plan i program biće uvršten novi predmet humanost i bezbjednost za deveti razred.

Osim toga u srednjim školama isti predmet će biti izborni.

Plan je ojačati i stručne službe kako bi se osigurala zastupljenost svih saradnika u svim školama.

Stojičićeva je istakla i kako će se raditi na jačanju vaspitne uloge nastavnika i stručnih saradnika kao i kompetencija direktora ponovo negirajući politički uticaj u školama.

– Niko u školi ne smije biti izuzet od te obaveze da smo dužni učenicima da stvorimo i pružimo sigurno okruženje tokom njihovog boravka u školama – istakla je najavljujući da će biti dodatno vrednovan rad stručnog saradnika i nastavnika sa učenicima i roditeljima.

Plan je unaprijediti i primjenu postojećih programa u školama za prevenciju nasilja, kao i uključiti roditelje kao i širu zajednicu aktivnosti u školama vezane za prevenciju nasilja.

– Otvorićemo škole kao mjesta u kojima se mogu odvijati određene zajedničke aktivnosti nakon nastavnog procesa – istakla je napominjući da će se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova tražiti rješenje da školama na raspolaganju ostane školski policajac.

U narednom periodu trebala bi biti sprovedena i medijska kampanja za prevenciju nasilja u školama, a opredjeljenje Minustarstva je da ne uvodi zabranu unošenja telefona u škole.

– Ali ćemo naložiti donošenje akta kojim se uređuje njihova upotreba u školama iz razloga što smatramo da je komunikacija roditelja i učenika neophodna nakon nastavnog procesa – rekla je pojašnjavajući da određeni broj škola već ima interne akte, ali da su oni neophodni u svim školama i da pretpostavlja da će se ići u pravcu zabrane upotrebe telefona tokom nastavnog procesa.

Najavila je i da će biti rađeno na izradi i ugradnji softvera koji bi onemogućio đacima pristup neželjenim sadržajima na internetu tokom boravka u školama.

Za realizaciju ovih mjera, procjene su, biće potrebno oko 23 miliona maraka, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije