Politika

Vlada RS utvrdila prijedlog ekonomskih reformi za period 2020-2022. godine

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog programa ekonomskih reformi Srpske za period 2020-2022. godina, koji definiše 18 strukturnih mjera u okviru osam reformskih oblasti.

Vlada RS utvrdila prijedlog ekonomskih reformi za period 2020-2022. godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj dokument daje pregled sveukupnog okvira i ciljeva politika Vlade Republike Srpske, makroekonomskog i fiskalnog okvira, te ključnih prepreka za konkurentnost i rast, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U navedenom periodu očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama 3,5 odsto, 3,7 i četiri odsto respektivno, kao rezultat održivog rasta domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

Prijedlogom ekonomskih reformi planirano je jačanje podrške oblasti malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje postojeće i stvaranje novih oblika preduzetničke infrastrukture, te uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u Republici Srpskoj.

Jedan od glavnih ciljeva politika ostaje sprovođenje reforme zdravstvenog sistema i socijalne zaštite, kao i aktivnosti u oblasti povećanja efikasnosti tržišta rada.

To uključuje reformu Zavoda za zapošljavanje i unapređenje usklađenosti obrazovanja sa tržištem rada s ciljem njihove bolje povezanosti, što predstavlja jedan od najozbiljnijih i najhitnijih izazova za zemlju.

Biće nastavljena i druga faza reforme Inspektorata Republike Srpske i inspekcija svih nivoa vlasti u Srpskoj i smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi.

Vlada Republike Srpske će u narednom trogodišnjem periodu nastaviti sa sprovođenjem reformi u oblasti tržišta energije i transporta, uključujući restrukturiranje “Željeznica Republike Srpske”.

U oblasti poljoprivrede i usluga, nastaviće se sa sprovođenjem aktivnosti na unapređenju konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.