Biznis

Vlada se prošlog mjeseca zadužila za 15 milijardi funti: Britanski javni dug na NAJVIŠEM NIVOU OD 1961.

Britanski javni dug dostigao je u maju više od 2700 milijardi funti (3.200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 odsto BDP-a.

Zastava Velike Britanije
FOTO: BACKSTAGEPROD/YOUTUBE/SCREENSHOT

To je najviši nivo javnog duga od marta 1961., uprkos činjenici da je zaduživanje države bilo niže od očekivanog, sažima podatke britanskog Zavoda za statistiku njemačka novinska agencija dpa.

Neto dug javnog sektora, koji isključuje banke pod državnom kontrolom, iznosio je 2,742 milijarde funti (3,242 milijarde eura) u maju i iznosio je 99,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na 96 odsto godinu dana ranije , objavio je danas britanski zavod za statistiku.

Britanska se vlada prošlog mjeseca zadužila za 15 milijardi funti (17,7 milijardi evra), dok službene prognoze govore da je nivo zaduživanja veća za 0,6 milijardi funti.

Pročitajte još

Majsko zaduživanje bilo je treće najveće od 1993. godine, kada se počelo bilježiti mjesečno zaduživanje države na otoku, navodi dpa,a prenosi SEEbiz..

Brojke, objavljene dvije sedmice prije općih izbora, naglašavaju finansijski izazov s kojim će se suočiti sljedeća britanska vlada. I laburisti i konzervativci obećavaju smanjenje javnog duga, prenosi Biznis.ba.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu