Banjaluka

Vlada Srpske i Grad DIJELE KNJIGE: Da li će osnovci u Banjaluci dobiti dva kompleta udžbenika?

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić poručila je da će Vlada Srpske obezbijediti besplatne udžbenike za škole u svim lokalnim zajednicama.

Vlada Srpske i Grad DIJELE KNJIGE: Da li će osnovci u Banjaluci dobiti dva kompleta udžbenika?
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA

Vlada RS donijela je danas odluku da besplatne udžbenike u Srpskoj podijeli đacima od prvog do petog razreda.

Do sada su knjige dobijali đaci prvog i drugog razreda, učenici pobjednici republičkih takmičenja, i svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica, a ove godine kompleti će biti podijeljeni još osnovcima koji idu u 3. i 4. razred.

Pročitajte još

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare, istakla je da je ukupan broj učenika kojima će Vlada u školskoj 2021/22.godini obezbijediti besplatne udžbenike oko 50.000,  što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja osnovaca u Srpskoj. Za to je izdvojeno 5,5 miliona maraka.

Interesantno je da je samo dan ranije, Grad Banjaluka potpisao ugovor o podijeli kompleta udžbenika za đake od 3. do 9. razreda i najavio da će oni biti dostavljeni osnovnim školama idućeg mjeseca, čime su postali prva lokalna zajednica u BiH koja je obezbijedila besplatne knjige za sve osnovce. Za to će biti izdvojeno 1,5 miliona maraka.

Novonastala situacija praktično znači da učenicima 3. i 4. razreda u Banjaluci sljeduju po dva kompleta knjiga.

Ministarku Trivić novinari su danas na konferenciji pitali da li nova odluka Vlade isključuje Banjaluku koja je već obezbijedila udžbenike.

– Vlada RS obezbjeđuje udžbenike za sve škole u cijeloj Srpskoj, uključujući sve lokalne zajednice, tako da će se lokalne zajednice prilagođavati ovoj našoj odluci – rekla je Trivićeva.

Odgovarajući na pitanje novinara, Trivićeva je poručila da ovo nije političko nadmetanje sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, već kontinurian rad Vlade.

Prihvati notifikacije