Politika

Vlast bira IZMEĐU IZBORA I KAMPOVANJA: Bliži se rok koji je gradonačelnik Bijeljine dao Vladi Srpske

Prošlo je 15 dana otkako je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović dao rok Vladi Srpske od mjesec dana da raspusti gradsku Skupštinu Bijeljine, ali za sada nema naznaka da će se to i desiti.

marš časti na čelu sa ljubišom petrovićem gradonačenikom bijeljine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Petrovićev ultimatum bio je jasan ili raspuštanje skupštine ili će razapeti šator i kampovati ispred Vlade Srpske.

Petrovićevi razlozi za raspuštanje skupštine potpuno su opravdani, jer Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske u članu 152, pored ostalog, ostavlja mogućnost Narodnoj skupštini RS da na prijedlog Vlade raspusti opštinsku skupštinu ukoliko “nakon sprovedenog postupka opoziva gradonačelnika, načelnik opštine ne bude opozvan”.

Podrška građana Petroviću

Tome treba dodati da je opoziv gradonačelnika Bijeljine podržalo čak 16 stranaka na čelu sa SNSD, ali ni to nije bilo dovoljno da pobijede ni na jednom od 183 biračka mjesta!

Radi se o grupaciji koja ima sigurnu skupštinsku većinu, pa ako je opoziv Petrovića trebao biti dokaz da ga narod neće i da ne radi dobro svoj posao, kako su to tvrdili oni koji su pokrenuli referendum, onda podrška građana koju je dobio očito pokazuje suprotno.

Dakle, razloga za raspuštanje skupštine ima, ali koliko bi to bilo opravdano učiniti sada, ako znamo da već sljedeće godine slijede lokalni izbori?!

– Ono što često pomuti sliku u javnosti kada su u pitanju politički procesi jesu ti silni performansi i zabavljačke tačke koje političari izvode kako bi privukli pažnju. Suština problema je sljedeća – Petrović svakako ima puno pravo da zahtijeva raspuštanje skupštine; to mu dozvoljava zakon i o tome odlučuje viša instanca, odnosno nadležno ministarstvo i Vlada RS – kaže politikolog Vojislav Savić.

Vojislav Savić o SDA
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Međutim, kako dodaje on, postavlja se pitanje svrsishodnosti takvog poteza budući da je sasvim izvjesno da bi većina u skupštini ostala manje-više ista ili blago okrnjena, a novi izbori su već iduće godine.

Savić pojašnjava da, dok bi se proveli izbori i konstituisala nova skupština, to bi već bio početak 2024. godine i uskoro bi počela kampanja za lokalne izbore.

Pročitajte još

– Dakle, rezultati bi bili nikakvi, a budžet bi bio olakšan za milion maraka bez ikakve potrebe. Dakle, mislim da je riječ o bespotrebnom egzibicionizmu, na koji Petrović svakako ima pravo, ali se iskreno nadam da neće doći do ponovnih izbora, u ovom i ovakvom trenutku – zaključuje Savić.

Politička dosljednost

Politička analitičarka Tanja Topić takođe smatra da Petrovićeva inicijativa, ma koliko bila opravdana, sasvim sigurno nema praktičnog značaja i neće donijeti nove izbore raspuštanjem gradske skupštine.

– Ona ima simbolički značaj i doprinos je, rekla bih, kampanji gradonačelnika u smislu izgradnje njegovog karaktera, integriteta i političke dosljednosti među građanima – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Ona kaže da je već sada ishod poznat – Skupština Grada Bijeljina neće biti raspuštena i Ljubiša Petrović će kampovati ispred Vlade Srpske dok ga, možda, “snage reda” ne uklone.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To bi moglo izazvati revolt i ogorčenje građana koji ga podržavaju i sasvim sigurno donijeti Petroviću nove političke poene. Međutim, može mu se vratiti i kao bumerang u dijelu glasača koji u ovom potezu, upravo zbog predstojećih lokalnih izbora, koji su na pragu, ne vide smisao raspuštanja skupštine – ocjenjuje Topićeva.

Ona ističe da vlastima odgovara da konsoliduju redove u Bijeljini, kupe vrijeme i pripreme se za lokalne izbore iduće godine. Ono što je svakako presudno, kako kaže Topićeva, novca za izbore, mimo onih redovnih, nema.

– Vidjeli smo na prošlim izborima da upravo zbog nedostatka vremena i para nisu ponovljeni neregularni predsjednički izbori, čak ni na pojedinim biračkim mjestima gdje su malverzacije bile vidljive golim okom – zaključuje Topićeva.

Projekti za Bijeljinu

Petrović je 5. juna podnio Vladi zahtjev za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv. Petrović je Inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mjesta, nazvao koalicijom “Pokradimo Bijeljinu”. On je podsjetio Vladu Srpske na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, ali oni nikada nisu odobreni. Tvrdi da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Srpske, bila više od 40 miliona KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije