Svijet

"VLAST NAVIKLA NA MONOLOG" Mitropolit Amfilohije istakao da je crkva otvorena za dijalog

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je Crkva je otvorena za dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali je vlast u Crnoj Gori ta koja je navikla na monolog.

"VLAST NAVIKLA NA MONOLOG" Mitropolit Amfilohije istakao da je crkva otvorena za dijalog
FOTO: G. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Mi smo otvoreni za dijalog, Crkva je po svojoj prirodi crkva dijaloga. Oni su uveli monolog, a navikli su to od svojih učitelja – naveo je mitropolit Amfilohije u sinoćnjoj “Internet litiji” Radija Svetigora.

Njegovo visokopreosveštenstvo je poručio da poslije Petrovdana nemaju šta da očekuju od vlasti i dodao da se, ipak, nadaju da će Skupština ukinuti sporne odredbe zakona.

Prema njegovim riječima, vlast u isto vrijeme priprema izbore i koristi virus korona da ostane na vlasti.

Mitropolit Amfilohije je istakao da se ne bi iznenadio da veliki broj onih, koji su dosad glasali za “tu vlast” to prestanu da čine na predstojećim izborima, a onima koji vjeruju u Boga preporučio da ne glasaju za one koji se “tako odnose prema Crnoj Gori”.

– Predsjednik je rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavnu crkvu. Kako da pobijedi Crkvu Božiju? Crkva pobjeđuje, pobjeđuje pravda, ljubav – poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo.

Mitropolit Amfilohije je napomenuo da je poistovjećivanje Crkve sa nacijom stvorilo “sekte koje postoje”, navodeći da je i grupa srpskih nacionalista, koji poistovjećuju Crkvu sa nacijom, takođe odrasla u periodu marksizma i da proizvodi “tu drugu grupu nacionalista”.

– Ni jedni niti drugi ne znaju šta je Crkva – poručio je mitropolit Amfilohije.