Društvo

Vlast se priprema za novi kredit: MMF dugujemo 895,6 miliona KM i tražimo još

Vlasti BiH su posljednji put dobili kredit od Međunarodnog monetarnog fonda u aprilu 2020. godine, a prva tranša na naplatu dospijeva u julu ove godine.

Novac KM
FOTO: CENTRALNA BANKA BIH

Po svemu sudeći, u toku su dogovori vlasti sa delegacijom ove međunarodne finansijske institucije oko novog aranžmana jer su smanjeni budžetski prilivi od indirektnih poreza. Takođe, na naplatu ove godine dospijevaju veće obaveze po osnovu otplate spoljnog duga.

– Spremni smo za aranžman za Međunarodnih monetarnim fondom, ali bez mjera koje zadiru u ustavno uređenje Republike Srpske – poručio je juče premijer RS Radovan Višković, nakon sastanka sa delegacijom MMF.

Dok je predsjednik Vlade RS razgovarao sa delegacijom MMF u zgradi Vlade RS, u istoj zgradi održavala se sjednica Skupštine Saveza opština i gradova RS na kojoj su načelnici i gradonačelnici opština i gradova poručili kako imaju ozbiljne finansijske probleme zbog pada priliva od PDV.

Pročitajte još

Inače, ukupan dug Bosne i Hercegovine prema MMF, po podacima Centralne banke BiH, na kraju prošle godine je iznosio 895,6 miliona KM.

Posljednji put odobren je u aprilu 2020. godini po brzom postupku, a što je značilo da vlasti nisu imale nikakve uslove jer se radilo o vanrednoj situaciji uzrokovanoj koronom.

Tada je odobreno  333 miliona evra, od čega je Federaciji BiH pripalo 62 odsto ukupnog iznosa, Republici Srpskoj 38 odsto, a Distriktu Brčko pola odsto.

Ukupan spoljni dug BiH na kraju prošle godine je iznosio oko 9,25 milijardi KM. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu