Politika

"VLASTI U BiH NA SVIM NIVOIMA MORAJU RADITI" Crnadak sa ambasadorima Češke i Velike Britanije

Ministar inostranih poslova, Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak primio je u odvojenim posjetama ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Metjua Filda i ambasadora Češke Republike u BiH Jakuba Skalnika.

"VLASTI U BiH NA SVIM NIVOIMA MORAJU RADITI" Crnadak sa ambasadorima Češke i Velike Britanije
FOTO: MINISTARSTVO INOSTRANIH POSOVA BIH

Crnadak i Fild razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, regionalnoj suradnji, slobodi medija i kvalitetu obrazovanja u BiH.

Ministar Crnadak je tom prilikom rekao da očekuje skoru deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH nakon formiranja parlamentarnih komisija. Naglasio je da vlasti u BiH na svim nivoim moraju raditi, dok se ne završe pregovori o formiranju vlasti kako posljedice ne bi trpjeli ljudi u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o slobodi medija u BiH te zaključcima Globalne konferencije o slobodi medija koja je u srpnju održana u Londonu.

Foto: Ministarstvo inostranih posova BiH
Foto: Ministarstvo inostranih posova BiH

Ocijenjeno je da se moraju poduzeti mjere kao i zakonske izmjene kako bi se unaprijedilo stanje u ovoj oblasti, u cilju poštovanja profesionalnih standarda, nezavisnosti i ostvarivanja punih medijskih sloboda u BiH.

Na početku oproštajne posjete ambasadora Češke Republike u BiH ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Jakubu Skalniku na doprinosu u razvoju i jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje te mu poželio sreću u budućem radu.

Takođe je naglasio značaj Češke kao zemlje koja dobro poznaje specifičnosti BiH i s kojom dugo sarađuje u brojnim regionalnim inicijativama.

Skalnik se zahvalio ministru Crnatku na saradnji tokom mandata u BiH te ponovio da će Češka nastaviti podržavati integracijske procese BiH u EU, za koje smatra da nemaju alternativu.