Digitalna Srpska

VOCAP UVEO NOVA PRAVILA Ko ne pristane, ostaje bez naloga

Vocap je uveo nova pravila koja korisnike, praktično, prisiljavaju na to da dijele podatke sa aplikacijom Fejsbuk. Ukoliko ovo odbijete, Vocap će, jednostavno, obrisati vaš nalog.

VOCAP UVEO NOVA PRAVILA Ko ne pristane, ostaje bez naloga
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Ova pravila spominju se u podsjetniku unutar aplikacije, kao i na stranici za pravila o privatnosti. Zakopan u gomili pravnog žargona u obavještenju, nalazi se i dio u kom piše kako će Vocap da radi sa drugim aplikacijama u okviru kompanije Fejsbuk, a to su, na primer Instagram i Vocap.

Tako ćete, prihvatanjem ugovora, Fejsbuku pružiti veliki broj ovlašćenja koje ne idu baš uz aplikaciju za enkriptovanu razmjenu poruka, što je imidž kakav Vocap već dugo pokušava da održi.

Kako piše u tekstu, razlog za ovo dijeljenje podataka je pokušaj da se poboljša rad i da se još više personalizuju i povežu sve aplikacije unutar kompanije Fejsbuk.

Pročitajte još

U svim aplikacijama, reklamira se, tako ćemo dobiti “poboljšane usluge, bolje prijedloge i reklame skrojene prema našem ukusu”. Problem je, doduše, što zadiranje u privatnost ne staje na tome, prenosi tPortal.

Facebook će pristup vašim podacima pružiti i spoljnim kompanijama, uključujući oglašivačima koji koriste njegove usluge. Ako vršite bilo kakvu interakciju sa oglašivačem ili prodavnicom, njihovi vlasnici će dobiti uvid u vaše podatke.

Ista stvar važi i za funkcije poput gledanja video-snimaka unutar Vocapa. Ako kliknete na video, program za reprodukciju će izvoru moći da ustupi pristup vašoj IP adresi.

Da stvari budu još gore, Vocap vam ne daje opciju da zadržite privatnost – moraćete da prihvatite nova pravila do 8. februara 2021. godine, ili jednostavno da ostanete bez naloga.