Banjaluka

VODA OPET NAPRAVILA HAOS Na Banjaluku se sručilo najviše padavina u cijeloj Srpskoj (FOTO, VIDEO)

U Banjaluci je u utorak zabilježeno najviše padavina u celoj Srpskoj - 67,7 litara po metru kvadratnom, zbog čega su poplavile mnoge ulice i dvorišta.

VODA OPET NAPRAVILA HAOS Na Banjaluku se sručilo najviše padavina u cijeloj Srpskoj (FOTO, VIDEO)
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ovakva slika grada pratiće nas, čini se, sa svakim jačim nevremenom, jer jedinstvenog rješenja nema. 

Sve veći broj objekata priključenih na stare odvode, u kombinaciji sa promjenom klime, kumuju ovoj situaciji u gradu, a problemi se rješavaju u hodu. 

Svaka veća kiša je siguran znak da će dio Karađorđeve ulice biti pod vodom, pa tako i ovaj put. Odvodi u ovom dijelu Lauša nisu bili u mogućnosti da prime velike količine padavina, pa se voda vraćala iz šahtova i poplavila ovu prometnu saobraćajnicu, kojom dnevno prođe više hiljada vozila.

– Voda je poplavila saobraćajnicu i bila je došla skoro do benzinske pumpe. To se dešava svaki put kada jača kiša padne – poručila je radnica jednog od ugostiteljskih objekata koji se nalaze uz ovu saobraćajnicu.

Navela je da se voda, kao i uvijek, brzo povukla čim se intenzitet padavina smanjio.

Da postoji problem na ovoj lokaciji uvjerila se i ekipa portala Srpkainfo. Iako se voda povukla dok smo došli na odredište, ostale su vidljive posljedice. Na saobraćajnici, ali i trotoarima, ostale su velike količine šljunka. Poseban problem može nastati ako taj šljunak završi u odvodima za oborinske vode ili u kanalizaciji. Oni se mogu začepiti i kod sljedećih padavina izliti na saobraćajnicu, što sa sobom donosi neprijatan miris, ali može biti i potencijalni izvor zaraze.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Isto tako, na tom potezu se nalazi i skretanje za OŠ “Sveti Sava”. Iako je sada raspust i mališani ne idu u školu, ovo može biti problem na jesen kada počne nova školska godina. Za jesen su normalne jače kiše, koje bi mogle otežati osnovcima odlazak na nastavu ili povratak kući. Slične problem su imali i mještani Ulice Carice Milice na Obilićevu, ali i građani koji su se tom dijelu Banjaluke zatekli kada su padavina bile najjače. I tu su se velike količine padavina zadržale na saobraćajnici.

Pročitajte još

Problema je bilo i u Ulici Rade Vranješevića u Boriku, gdje se izlila kanalizacija, pa su i vatrogasci morali intervenisati.

Mještani ove ulice pričaju da se problem javi kada za kratko vrijeme padne velika količina kiše, kao što je to bio slučaj u utorak poslije podne.

– Problem je što je veliki broj zgrada odvode za oborinske vode usmjerio na fekalnu kanalizaciju. Kada odjednom padne velika količina kiše, voda iz svih oluka se usmjeri u kanalizaciju, koja jednostavno ne može da primi veliku količinu kiše. Ta voda se izmješa s otpadnim vodama iz fekalne kanalizacije i to sve zajedno izbije na površinu – kazali su mještani.

Vodu iz podruma poslije svake jače kiše kupe i stanari boračkih zgrada u Adi. Otkako su uselili u nove stanove, prije nekoliko godina, prati ih isti problem – kanalizacija se izliva u podrumske prostorije. Poučeni lošim iskustvom, stvari drže visoko na policama, kako do njih ne bi doprla prljava voda. Bojazan od fekalnih zaraza, konstantno je prisutna. I ovdje su vatrogasci morali intervenisati pumpama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Već smo više puta prijavljivali ovaj problem nadležnima, popravljali su nešto, ali opet je sve isto. U komšiluku se prave još dvije zgrade; nadam se da će uporedo s tim radovima biti riješen i naš problem oborinskih voda – govori Dragoslava Rađević, supruga poginulog borca.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun precizirao je da je u Banjaluci u više navrata palo ukupno 67,7 litara po metru kvadratnom.

– Vatrogasci su imali sedam intervencija na području mjesnih zajednica Lazarevo, Borik, Ada i istočnog tranzita. Uglavnom se radilo o manjim poplavama odnosno izlivanju vode u podrumske prostorije. Prema našim iskustvima, uzrok problema su velike količine vode koje za kratko vrijeme ne može da primi oborinska kanalizacija – rekao je on i dodao da su imali dvije intervencije na Obilićevu i Starčevici na uklanjanju oborenih stabala, koji su oštetili dva automobila.

04.08.2020.godina.Intervencije do 19h.1. Poplava…ul.Palih boraca 13. Na intervenciji učestvovala 2 vatrogasca i 1…

Posted by Vatrogasna brigada Banjaluka on Tuesday, August 4, 2020

Pod vodom su bile i pojedine saobraćajnice, a Ćućun smatra da je uzrok sličan kao u slučajevima poplavljenih podruma.

– Ako se voda ubrzo povukla po smanjenju intenziteta padavina ili po njihovom prestanku, onda na tim mjestima kanalizacija nije mogla da primi za kratko vrijeme veliku količinu vode – naveo je Ćućun.

Nije isključio mogućnost da je možda na pojedinim lokacijama došlo do začepljenja odvoda, ali to su, kako je naveo, izolovani slučajevi.

 Veliki pljuskovi prave problem i na seoskim makadamskim putevima, koji su nakon ovakvih kiša skoro neupotrebljivi.

– Kiša odnese pijesak s puta i po sredini napravi kanale, tako da je oštećeno dosta makadamskih ulica. Kod nas treba intervenisati u gornjim dijelovima Dragočaja, u zaseocima Gradina i Stranjani – rekao je predsjednik savjeta MZ Dragočaj Slavenko Tadić.  

Moramo prihvatiti činjenicu da se klima mijenja i da nas slične nepogode očekuju i u budućnosti, poručuju stručnjaci.

– Ovo što se dešava spada u izražene promjenjivosti klimatskih uslova i kada se određeni procesi odvijaju, imaju nešto izraženije i jače intenzitete. Na određenim područjima, kada se dešavaju ovakve nepogode, daju veću količinu padavina, grad ili krupu i pored toga pojačan vetar. Što se tiče našeg područja, sigurno će u budućnosti biti dosta ranjivo s takvim ciklonskim sistemima koji će doneti ozbiljnije padavine i ovakve nepogode – pojasnio je Igor Kovačić iz republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

Kovačić dodaje da nas i danas očekuje kratkotrajni pljusak, uz blagi porast temperature. Mogućnosti za prolazne padavine biće i na prelazu sa petka na subotu, te iduće sedmice, sa 11. na 12. avgust.

Odvodi “usko grlo”

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da problemi koji se dešavaju u gradu kod jačih kiša nemaju jedinstven uzrok, te da se razlikuju od situacije do situacije.

– Nije loše stanje oborinske kanalizacije u gradu, ali je količina padavina koja je pala u Banjaluci bila tolika da jednostavno sistem nije mogao da primi tu vodu – naveo je on.

Dodao je da se trude da probleme na svim kritičnim tačkama sistemski riješe.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Kada je u pitanju Karađorđeva ulica, utvrdili smo da postojeći kolektor ne može da zadovolji potrebe naselja, koje se proširilo. Broj priključenih korisnika na postojeći kolektor se povećao i sva ta voda kod jakih kiša nema kuda da ode, pa dolazi do izbijanja vode kroz šahtove. Uradili smo projekat po kojem ćemo postepeno morati rješavati pitanje kolektora. Radovi su predviđeni od mostića na Crkvenoj do kafića “Kings” i za to su obezbijeđena sredstva u okviru projekta „Voda 1“ – naveo je on i dodao da je za taj projekat obezbijeđena i građevinska dozvola.

Objasnio je da radovi još nisu počeli, jer čekaju da se završi izgradnja takozvane „Paralele“.

– Da bi počeli s radom u Karađorđevoj moramo da zaustavimo saobraćaj u toj ulici, a to ne možemo raditi, jer bi nastupio opšti kolaps zbog nemogućnosti odvijanja saobraćaja. Čekamo da se završi izgradnja novog spoja ka Laušu kako bi ljudi iz tog naselja, Bronzanog majdana, ali i svi oni građani koji gravitiraju ka tom područiju imali alternativnu saobraćajnicu – naveo je on.

Govoreći o problemima koji se događaju u takozvanim boračkim zgradama u Adi, Bilčar kaže da je saniran kolektor na „Marijinoj krivini“.

 – Izgleda da tim radovima nismo eliminisali problem, tako da ćemo morati vidjeti zašto dolazi do plavljenja podruma u tim zgradama – naveo je Bilčar.

Vesna Popović, Nataša Telebak