Svijet

VODE SE BROJNE POLEMIKE Stručnjaci objašnjavaju da li vakcinacija treba da bude OBAVEZNA ILI NE

U italijanskim medijima, naučnim krugovima i na društvenim mrežama nastavlja se rasprava o tome da li vakcinacija protiv korona virusa treba da bude obavezna ili dobrovoljan izbor svakog pojedinca.

VODE SE BROJNE POLEMIKE Stručnjaci objašnjavaju da li vakcinacija treba da bude OBAVEZNA ILI NE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svi zdravstveni radnici moraju se vakcinisati da bi zaštitili sebe, ali i ljude sa kojima rade. Ako odbiju, treba ih suspendovati sa posla, tvrdi naučni direktor rimskog Instituta za infektivne bolesti “Spalancano” Ðuzepe Ipolito.

Pročitajte još

Suprotnog je mišljenja predsjednik nacionalnog komiteta za bioetiku Lorenco D'Avak, koji je za agenciju Ansa izjavio da treba biti veoma obazriv i učiniti vakcinaciju obaveznom samo u izuzetnim slučajevima. Po njegovim riječima, umjesto “naređenja” o vakcinisanju treba pojačati kampanju informisanja da bi se ubijedili ljudi u ono što je naučna istina, a to je da je vakcina protiv korona virusa potreban i siguran lijek.

Nakon simboličnog početka vakcinacije nekoliko hiljada osoba proteklog 27. decembra, u Italji počinje masovna vakcinacija.

Isporuka prve sedmične količine vakcine je stigla sa dva dana zakašnjenja, zbog nevremena, tvrde upućeni.

A od sada će svake sedmice u Italiji stizati pola miliona doza vakcine Fajzer, koje će biti raspoređene u sve regije Italije.

Prihvati notifikacije