Banjaluka

Start u junu POD STROGIM USLOVIMA: Na svakih 100 kvadrata „Akvane“ DO 10 KUPAČA

Gradski vodeni park bi pod strogim pravilima trebao početi sa radom u prvoj polovini juna dok će Gradski olimpijski bazen biti zatvoren za građane dok god ne dođe do popuštanja aktuelnih epidemiolških mjera.

Start u junu POD STROGIM USLOVIMA: Na svakih 100 kvadrata „Akvane“ DO 10 KUPAČA
FOTO: FPTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potvrđeno je to iz preduzeća „Akvana“, koje upravlja otvorenim bazenima vodenog parka u Boriku te zatvorenim u blizini kompleksa „Incela“.

 Kada su u pitanju otvoreni bazeni mi smo spremni da počnemo sa radom u prvoj polovini idućeg mjeseca, čim dozvole vremenske prilike.  Od Instituta za javno zdravstvo RS smo dobili detaljna uputstva kojih ćemo se pridržavati – kazao je direktor ovog preduzeća Vedran Mitrović.

Kazao je da jedno od mjera predviđa da na 100 kvadratnih metara može biti deset ljudi.

-Mi to možemo lako sporvesti jer vodeni park raspolaže sa ogromnim prostorom sa 30.000 kvadrata zelene površine. Isto tako količina hlora koja se koristi u bazenima se mora povećati na maksimum što ranije nije bio slučaj –naveo je Mitrović i dodao da za početak raspolažu sa dovoljnim količinama hlora.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

-Ispred ulaza u sve mokre čvorove biće postavljena dezobarijera, a na ulazu u vodeni park biće pored dezobarijere postavljena i sredstva za dezinfekciju ruku. Isto tako ugostiteljski objekti u sklopu bazena će se  morati  pridržavati strogih uslova sa razmakom između stolova od dva metra – objasnio je on.

Kada je u pitanju Gradski olimpijski bazen (GOB) , Mitrović je naveo da on neće biti otvoren za širu javnost dok god ne dođe do popuštanja aktuelnih mjera.

-Za sada GOB je dostupan za samo 30-tak plivača, koji ga koriste za treninge pod strogim uslovima. Oni treniraju po sat vremena dnevno onda pola sata ima pauza da se dezinfikuje prostor koji su koristili i onda ide druga grupa plivača. Takav režim rada će trajati dok situacija ne bude drugačija – kazao je Mitrović.

Radno vrijeme parka će biti od deset do 19 časova radnim danom i od devet do 22 časa vikendom, a pretprodaja sezonskih ulaznica po cijeni od 50 KM za učenike i studente, te od 60 KM za građanstvo počinje danas i trajaće do 14. juna.

Kao i na većinu djelatnosti u Banjaluci pojava virusa korona je imala negative posljedice i na poslovanje ovog preduzeća, koje se sa milionskim gubicima i prije pandemije nalazilo u finansijskim problemima. Među najvećim izvorima prihoda „Akvane“ je upravo ljetnja sezona kupanja na otvorenim bazenima i iz ovog preduzeća se nadaju da će je moći i iskoristiti.

Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija
Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija

-Mi se nadamo najboljem ali situacija je jako loša. Mi samo za ova tri mjeseca izgubili oko 350.000 KM prihoda što je ogromna suma i znači život za ovo preduzeće, a u tom periodu smo napravili ogromne rashode.  Nama je bio zabranjen rad kada je u pitanju naša djelatnost ali s obzirom na samu strukturu objekata sistemi se nisu mogli ugasiti. Oni su morali raditi u takozvanom hladnom režimu, što je donosilo troškove – naveo je Mitrović.

Kako bi se spriječila propast ovog gubitaša aktuelna administacija je pokrenula restrukturisanje „Akvane“ ali pojava korone je i to stavila na čekanje.

Kao jedna od mjera pomoći da se ovaj gubitaš izvuče iz finansijske krize ranije je bilo najavljeno da je planirano da Grad Banjaluka treba dati garanciju za kreditno zaduženje „Akvane“ u iznosu od  3,2 miliona KM.

Ta odluka se treba naći na jednom od zasjedanja Skupštine grada ali zbog aktuelne epidemiološke situacije Mitrović kaže da je teško reći kada će to doći na red.

Pojedine preporuke

  • Na ulazu mjerenje temparature zaposlenima i posetiocima beskontaktnim toplomerom
  • Zaposleni trebaju nosti zaštitnu masku
  • U bazenima kupači treba da drže odstojanje od dva metra
Prihvati notifikacije