Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VOĐA BANDE “DJEDICA PROVALNIKA” Osuđen organizator najveće pljačke u ISTORIJI BRITANIJE

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Vođa bande “djedica provalnika” osuđen je na deset godina zatvora na sudu u Londonu kao organizator najveće pljačke u britanskoj istoriji koja je 2015. počinjena u Londonu.

Majkl Sid kojeg su kolege prozvali “Basil” uhapšen je prije godinu dana u svom stanu na sjeveru Londona. Taj stručnjak za sisteme za uzbunjivanje bio je posljednji član bande koji je još bio na slobodi.

– Vaša je uloga bila presudna – rekao mu je sudac Kristofer Kinče tokom izricanja presude na sudu u Volviču, na istoku Londona.

Tužilaštvo navodi da je bio “jedan od vođa” provale u kojoj su kradljivci otuđili zlato, nakit i dijamante u vrijednosti 16 miliona evra.

Devetorica kriminalaca su već osuđena, među njima šestorica na zatvorsku kaznu, zbog učestvovanja u pljački sa scenarijem dostojnim Holivuda koju je izvela skupina u kojoj su bili šezdesetogodišnjak i dvojica sedamdesetogodišnjaka.

Teri Perkins je imao 67 godina, Džon Kolins 74 godine, a Brajan Rader 76 godina, u maju 2015. kada su smješteni u zatvor. Perkins je umro u zatvoru.

Iskoristivši produženi uskrsni vikend 2015, provalnici treće životne dobi koji su većinom imali podeblji policijski dosije, ušli su u dvoranu “Hatton Garden Safe Deposita” u kojoj su bili sefovi.

Prerušeni u radnike plinare, s građevinskim kacigama na glavi, ušli su u okno dizala i pomoću dijamantne industrijske bušilice izbušili tri velike rupe u betonskom zidu debelom pola metra.

Na snimkama videokamera vidi se kako mirno ulaze i izlaze iz dvorane dok nisu ispraznili 73 sefa. Veliki dio ukradenih predmeta nije nikad pronađen, piše Avaz.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO