Hronika

Vođa narko grupe UZEO DIJETE i ne namjerava da ga vrati majci: Policija u Banjaluci na mukama zbog Bojana Cvijetića

Bojan Cvijetić, koji je istragom Tužilaštva BiH označen kao vođa narko grupe u BiH i pritvorenik Suda BiH, proteklih dana zadao je muke banjalučkoj policiji kada je odlučio da uzme vlastito dijete i ne vrati ga supruzi, saznaje Srpskainfo.

Vođa narko grupe UZEO DIJETE i ne namjerava da ga vrati majci: Policija u Banjaluci na mukama zbog Bojana Cvijetića
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Nakon prijave da dijete nije vraćeno majci, policija je privela Cvijetića i saslušala ga u policijskoj stanici, a da li je u međuvremenu dijete vraćeno majci nije poznato, jer je Cvijetić odbijao da postupi po njenom zahtjevu.

– Odlukom Suda BiH Cvijetić se nalazi u kućnom pritvoru, pa je od Suda BiH dobijena naredba da se ne ispituje na bilo kakve druge okolnosti, već isključivo na one o oduzimanju vlastitog djeteta – ispričao je izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka.

Dva krivična djela

Nakon saslušanja, Cvijetić je pušten, odnosno vraćen u kućni pritvor.

Srpskainfo saznaje da je u međuvremenu Policijska uprava Banjaluka podnijela izvještaj protiv Cvijetića zbog dva krivična djela.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ova informacija potvrđena je u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

– Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka od strane Policijske uprave Banjaluka dostavljen je izvještaj protiv C.B. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “oduzimanje djeteta” iz člana 185. stav 1. Krivično zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom “neizvršenje sudske odluke” iz člana 341.stav 1. KZ RS – naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

Dodaju kako je predmet dodijeljen postupajućem tužiocu u rad i rješavaće se po redoslijedu zaprimanja prijava.

Blokada imovine

Srpskainfo je još ranije ekskluzivno objavila da Cvijetiću i njegovoj narko grupi prijeti blokada imovine vrijedne oko 13 miliona maraka.

Cvijetić, inače bivši savjetnik Dragana Mektića, u vrijeme kada je ovaj bio ministar bezbjednosti BiH, uhapšen je sredinom novembra prošle godine u policijskoj akciji “Transporter”.

Pročitajte još

U trenutku akcije hapšenje je izbjegao Petar Dukić iz Banjaluke, ali se on kasnije predao policiji.

Upravo su Cvijetić i Dukić označeni kao vođe kriminalne grupe, koja se duže vremena navodno bavila krijumčarenjem narkotika.

U akciji „Transporter“ tada su uhapšeni Cvijetić, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendovani inspektor MUP Srpske Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom je bio obuhvaćeni i Petar Dukić. Neki od uhapšenih su odmah nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

– Grupa razbijena akcijom „Transporter“ predstavlja jednu od najvećih kriminalnih organizacija koja se u BiH ikada bavila prodajom droge. Radilo se o veoma dobroj organizovanoj grupi, koja je imala uticaje u svim strukturama. Uhapšeni su, između ostalog, zahvaljujući otključavanjem aplikacija Skaj i Anom – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Narkotici

Prema njegovim riječima, tokom istrage i nakon hapšenja inspektori su utvrdili da je ova grupa prokrijumčarila veće količine narkotika zbog čega je odmah pokrenuta i finansijska istraga protiv njih.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Inspektori zaduženi za ovu vrstu poslova detaljno su „češljali“ legalne prihode koje su imali Cvijetić, Dukić i ostali uhapšeni, kao i vrijednost njihove imovine. Do sada je utvrđeno da je nesrazmjer u njihovim prihodima i imovini u iznosu od čak 13 miliona maraka – pojasnio je izvor Srpskainfo uključen u istragu protiv osumnjičenih.

On je dodao da su u međuvremenu inspektori sastavili spisak imovine koja treba biti oduzeta od ove kriminalne grupe, jer se sumnja da potiče od prodaje narkotika.

Prema procedurama, inspektori su Sudu i Tužilaštvu BiH dostavili dokaze o nelegalnoj stečenoj imovini osumnjičenih i predložili da se ta imovina privremeno blokira.

Ukoliko oni donesu odluku o blokadi imovine, poslije pravosnažnosti presude ona će biti trajno oduzeta od uhapšenih.

– Do sada je utvrđeno da imaju imovinu 13 miliona vredniju od njihovih legalnih prihoda, ali će se i dalje nastaviti sa istragom i moguće je da ova cifra bude veća – ističe pomenuti izvor.

On je za Srpskainfo pojasnio je da su inspektori spisak nekretnina i računa za blokadu već dostavili nadležnim institucijama.

– Na spisku se nalazi računi optuženih u nekoliko banaka, a tu je i veliki broj luksuznih nekretnina. Predloženo je da im se blokiraju i zatim oduzmu stanovi, kuće, vikendice, garaže i zemljišta na području Banjaluke. Osim toga, na spisku se našao i dio nekretnina koje se nalaze u Gradiški, ali i u Istočnom Sarajevu – pojasnio je pomenuti izvor.

Prijeti mu zatvorska kazna

Za krivična djela “oduzimanje djeteta” i neizvršavanje sudske odluke Cvijetiću prijeti kazna do maksimalnih 10 godina zatvora.

Naime, u zavisnosti od otežavajućih okolnosti, za krivično djelo “oduzimanje djeteta” zaprijećena je maksimalna kazna do pet godina zatvora. U skladu sa Krivičnom zakonikom Republike Srpske, identična kazna je i za krivično djelo neizvršavanje sudske odluke.

Prihvati notifikacije