Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vodosnabdijevanje u Kozarskoj Dubici: Pitka voda za hiljadu domaćinstava

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U nekoliko dubičkih naselja među kojima su Komlenac, Špilja, Vrioci i Hadžibajir u završnici je izgradnja vodovoda za hiljadu domaćinstava i drugih korisnika. Najviše je urađeno u naselju Hadžibajir gdje će do kraja ove godine na gradski vodovod biti priključeno 190 domaćinstava. Takođe je u toku izgradnja primarnih vodova Špilja – Vrioci za 150 domaćinstava te Komlenac – Suvaja kapaciteta 100 domaćinstava.

Ova naselja udaljena su nekoliko kilometara od Kozarske Dubice prema Kostajnici. Istovremeno, Komunalno preduzeće “Vodovod” gradi distributivnu mrežu u Knešpolju. Tu će naredne godine pitkom vodom snabdjeti Knežicu i susjedna naselja. Osim primarnog voda poslovi u Knešpolju podrazumijevaju, tvrdi Željko Dragićević, direktor dubičkog “Vodovoda”, izgradnju dva rezervoara na Vranovcu i Begovom Polju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Željko Dragićević

-Prema našim projektima i planovima, u svim navedenim naseljima ukupno će, do naredne godine biti priključeno hiljadu domaćinstava. Riječ je o trećoj i četvrtoj fazi vodosnabdijevanja Kozarske Dubice i okoline. Već smo počeli priključenje domaćinstava u Hadžibajiru. Do kraja godine tu mogućnost imaće i druga naselja na sjeverozapadu opštine – kazao je Željko Dragićević.

Time će, računajući kompletan projekat u nekoliko faza, na vodovodnu mrežu kojom upravlja preduzeće “Vodovod” biti priključeno ukupno osam hiljada domaćinstava, preduzeća i javnih ustanova. Projekat vodosnabdijevanja opštine Kozarska Dubica započeo je 2013. godine prvom fazom koja je završena  krajem 2015. izgradnjom bunara na izvoru Komlenac i primarne distributivne mreže. U drugoj  fazi koja je trajala do kraja 2017. godine rekonstruisana je gradska vodovodna mreža i izgrađeni cjevovodi za Dubičku ravan. Sadašnji radovi pripadaju trećoj odnosno završnoj fazi vrijednoj 2.400.000 KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Osim novca iz opštinskog budžeta i Projekta opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), ovdje naglašavaju veoma značajnim pomoć Vlade RS od 750.000 KM uplaćenu ove godine. Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice kaže da ovaj projekat vrijedan 12 miliona KM, ima nemjerljiv značaj za dubičku opštinu koja je godina imala mnogi poteškoća zbog manjka pitke vode. Polovinu novca obezbijedila je Opština a preostali dio je iz više izvora računajući novac Vlade RS, KP “Vodovod”, međunarodnih donatora i drugih finansijera.

– Troškovi vodosnabdijevanja znatno opterećuju opštinski budžet ali smo time za jedan vijek obezbijedili dovoljno kvalitetne vode za gradsku zonu i veći dio opštinskog područja. To je ključni faktor života i razvoja naše sredine – naglasio je Radenko Reljić načelnik Kozarske Dubice.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Radenko Reljić

Prethodno je ovo potkozarsko mjesto imalo mnogo poteškoća prilikom snabdijevanja vodom.

– Prošle godine sa izvora Komlenac isporučeno je 1.200.000 kubika vode. Isporuka je redovna a redukcije pripadaju prošlosti. To je za sve nas veoma važno jer možemo odahnuti nakon mnogo godina kada smo tokom ljeta imali veliku oskudicu vode – kazali su nam u KP “Vodovod”.

Vodovod u Sovjaku

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške i Sandro Zeničanin direktor KP “Vodovod” potpisali su ugovor vrijedan 262.000 KM. Time je definisana izgradnja vodovoda u potkozarskom selu Sovjak. Ovaj novac obezbijedio je UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija) putem Projekta Opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja.

Adžić je istakao da stanovnici MZ Sovjak godinama nemaju dovoljno pitke vode te da će uskoro ovaj problem u potpunosti biti riješen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO