Politika

"Vojnici imaju pravo da NOSE BRADU" Ustavni sud odlučio po apelaciji Izetbegovića

Ustavni sud BiH utvrdio je na plenarnoj sjednici da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH, dok su u službi i u uniformi, prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantovane Ustavom i Evropskom konvencijom.

"Vojnici imaju pravo da NOSE BRADU" Ustavni sud odlučio po apelaciji Izetbegovića
FOTO: SRNA

Ovim je stavljena tačka na apelaciju lidera SDA, Bakira Izetbegovića koji je još ranije tražio od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga BiH, a kojom praktično traži da se pripadnicima zajedničke vojske omogući nošenje brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovjesti.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije – navode u ovom sudu.

Pročitajte još

Podsjetili su da su odluku po apelaciji Izetbegovića donijeli slijedeći praksu iz 2017. godine kada je sud odlučivao o sličnom zahtijevu.

Riječ je, naime o apelaciji koju je Ustavnom sudu podnio tadašnji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić, za ocjenu ustavnosti člana 1 stav 1 tačka 7 Pravilnika o izmjenama Pravilnika o nošenju uniforme u dijelu koji glasi: „Policijski službenici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana“.

Odlučujući o ovoj apelaciji, Ustavni sud je odlučio da Pravilnik nije u skladu sa Ustavom i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te je ukinuo dio kojim se zabranjuje nošenje brade policijskim službenicima BiH.

Iz Ustavnog suda BiH su saopštili da su odlučujući o apelaciji Izetbegovića, donijeli konačnu i obavezujuću odluku o dopustivosti i meritumu.

Ističu da je u toj odluci Ustavni sud odlučivao samo i isključivo o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama, dok o hidžabu nisu odlučivali jer to nije ni bilo predmet podnešene apelacije.

– Ustavni sud u ovoj odluci, osim o nošenju brade, nije odlučivao primjera radi o nošenju hidžaba ili o bilo kojim drugim dijelovima uniforme u Oružanim snagama BiH. Dakle, u ovom predmetu je donesena odluka o dopustivosti i meritumu koja je konačna i obavezujuća i kojom je Ustavni sud BiH okončao postupak u ovom predmetu. Ustavni sud nema bilo kakvog podnesenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH u odnosu na nošenje hidžaba ili u odnosu na bilo koji drugi dio uniforme u OS BiH – naveli su u Ustavnom sudu BiH.

Prihvati notifikacije