Politika

"Volio bih da to urade“ U slučaju kolektivnih sankcija protiv Srpske, Dodik tvrdi da bi to automatski značilo njenu nezavisnost (FOTO)

Ja priželjkujem da oni uvedu sankcije samo Republici Srpskoj, ne FBiH. To bi značilo da su razbili BiH. Bilo kakve kolektive sankcije Srpskoj znači da smo mi u parlamentu i da donosimo odluku o samostalnosti Republike Srpske. Imamo mi prijatelje.

"Volio bih da to urade“ U slučaju kolektivnih sankcija protiv Srpske, Dodik tvrdi da bi to automatski značilo njenu nezavisnost (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je na konferenciji za novinare izjavio predsjednik SNSD, Milorad Dodik, odgovarajući na pitanje dokle mogu da idu američke sankcije, da li su moguće kolektivne sankcije protiv Srpske, u svjetlu najava da će se na listi Vašingtona naći više od 50 fizičkih i pravnih lica iz RS i BiH.

– Ako se odluče na kolektivne sankcije, toga trenutka su donijeli odluku o samostalnosti Republike Srpske – dodao je Dodik.

Ironično je poručio da bi mu bilo najbolje da je podanik SAD, ali je dodao da nije biran da provodi američku politiku.

– Nisam je nikad prvodio niti ću je povoditi. Ali, nisam spreman da svoje godine potrošim na neku BiH koja nema šansu. BiH je velika nevolja. Jedina sila koja je drži na okupu su ovi Amerikanci, kao da se uplašim ja ili moji saradnici. Pa da onda uvedu u priču opozociju, koja nije na poziciji odbrane RS, kako su obećali Eskobaru. Ja se ne krijem iza RS, niti sam ja srpski narod. Ja samo većinski predstavljam narod. Da nije bilo većine, ne bih bio član Predsjednštva BiH. Svagdje se poštuje ta većine, samo se ovdje devalvira – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Za Amerikance je rekao da su robusni i da su mu „svašta govorili i prijetili“.

– Govorili su kako će moja porodica da osjeti posljedice ako ja ne prihvatim BiH. Rekao sam da prihvatam dejtonsku BiH, ali su rekli da je to malo. Moja mjera je Republika Srpska i njen interes. Ne želim da RS i njen narod imaju bilo kakve posljedice, ali sam sretan ako mogu da dio svog komoditeta založim za budućnost Srpske. O ovome će se pričati samo tri dana, Dodik će ostati sa tim nekim sankcijama, i dalje sam član Predsjedništva i predsjednik SNSD. Spremićemo partiju za veliku izbornu pobjedu na idućim izborima – zaključio je Dodik.

Prihvati notifikacije