Kultura

"Voljeli su ga mnogi širom svijeta" Preminula zvijezda NCIS, Dejvid Mekalum (VIDEO)

Glumac Dejvid Mekalum preminuo je u 90. godini.

Dejvid Mekalum
FOTO: ENTERTAINMENT TONIGHT/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je bio jedna od najvećih televizijskih zvijezda 1960-ih glumeći ruskog špijuna Ilju Kurjakina u “The Man from U.N.C.L.E.”, a potom osvojio novu generaciju obožavatelja u popularnoj seriji “NCIS”.

– Duboko smo ožalošćeni zbog smrti Mekaluma i privilegirani smo što je CBS bio njegov dom toliko godina. Dejvid je bio nadaren glumac i pisac, a voljeli su ga mnogi širom svijeta – objavio je NCIS na društvenim mrežama u ponedjeljak.

Magazin Varajeti je objavio da je umro prirodnom smrću.

Sin dvoje muzičara, rođen u Škotskoj, imao je glumačku karijeru dugu sedam decenija koja seže još u studentske dane 1950-ih pri londonskoj Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti.

Karijeru je započeo sporednim ulogama u nizu britanskih filmova, uključujući “Noć za pamćenje” (“A Night to Remember”) 1958., gdje je glumio Harolda Brajda, radiooperatera na Titaniku.

Uloga ratnog zarobljenika

Privukao je pažnju američke publike svojom malom, ali ključnom ulogom jednog od ratnih zarobljenika koji planiraju masovni bijeg iz njemačkog zarobljeničkog logora u klasiku Drugog svjetskog rata iz 1963. “Veliki bijeg”.

Mekalum je također gostovao u brojnim američkim TV serijama, a 1964. godine pojavio se u pilotu špijunske serije “The Man from U.N.C.L.E.” u kojoj je glumio američki glumac Robert Voun.

Serija je osmišljena da prikaže Vouna u ulozi poletnog Napoleona Soloa, koji se bori protiv zlih agenata iz THRUSH.

Mekalum je glumio njegovog kolegu iz U.N.C.L.E, agenta Ilju Kurjakina. Noseći plavu Bitls frizuru i ogrnut tajanstvenošću i seksepilom, brzo je postao hit među obožavaocima.

Uloga je Mekalumu donijela dvije nominacije za Emija i status idola pop kulture.

U godinama koje su uslijedile, Mekalum je ostao zaposlen, posebno na TV, glumeći u britanskim serijama “Koldic” i “Safir i čelik”, a takođe se pojavio kao gost u brojnim popularnim američkim serijama, uključujući “Hart to Hart”, “Matlok”, “Ubistvo, napisala je”, “Zakon i red” i “Seks i grad”.

Pročitajte još

Uloga medicinskog istražitelja

Novi susret sa slavom dočekao ga je kada je Mekalum preuzeo ulogu medicinskog istražitelja Donalda “Dakija” Malarda u CBS-ovoj vojnoj detektivskoj seriji “NCIS”.

Bila je to jedna od najpopularnijih serija američke televizije tokom emitovanja dužeg od 19 godina.

Mekalum, koji je rekao da mu je to “najbolja uloga ikad”, udubio se u ulogu proučavajući forenzičku medicinu, govoreći na kongresima patologa pa čak i prisustvujući obdukcijama, prenosi Avaz.

– Imao sam nevjerovatan život. Mogu sjediti ovdje sedmicu dana i razgovarati o prošlosti i 99,9 posto biće pozitivno – rekao je Mekalum za Miror.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije