Društvo

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU Zbog snijega i poledice otežan saobraćaj preko planinskih prevoja

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros je otežan saobraćaj zbog zasniježenih kolovoza i poledice, posebno preko planinskih prevoja, ali su zimske službe na terenu i vrše čišćenje i posipanje, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU Zbog snijega i poledice otežan saobraćaj preko planinskih prevoja
Foto: Tanjug/AP

Vozačima se savjetuje da posebno budu oprezni na putnim pravcima Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Zvornik-Tuzla preko Crnog Vrha, Gacko-Tjentište preko Čemerna, Sarajevo-Rogatica preko Romanije, Trnovo-Foča preko Rogoja, te Mrkonjić Grad-Mliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar i Šipovo-Novo Selo.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putevima Olovo-Kladanj-Vlasenica, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Zbog većeg odrona kamenja na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf u mjestu Bravnice.

U nižim predjelima ima poledice na kolovozu, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona, a postoji mogućnost i za obrušavanje snježnih lavina, naročito na putnom pravcu Dobro Polje-Brod na Drini.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu saobraćaj se na magistralnom putu Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila preko tog dijela ne saobraćaju.

Na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj na petlji “Mahovljani” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na auto-putu Banjaluka-Gradiška zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja”.

Režim vožnje izmijenjen je na magistralnim putnim pravcima Čelinac-Kotor Varoš zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, te Banjaluka-Srpske Toplice na dijelu od “Kosmosa” do Nule, od Rebrovca prema Čelincu, Krupa na Vrbasu-Bočac, te na regionalnom putnom pravcu Derviši-Klašnice u ulicama Put srpskih branilaca i 16. Krajiške brigade.  Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putnom pravcu Moštanica-Kozarska Dubica zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, dok će na regionalnom putnom pravcu Obudovac-Lončari dolaziti do izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča usporeno je saobraća na lokalitetu Sijeračke Stijene zbog sanacije klizišta, kao i na regionalnom putu Bratunac-Drinjača.

Klizišta su usporila saobraćaj i na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Aubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, dok je na regionalnom putu Lopare-Priboj na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila i autobuse, koji su preusmjereni na alternativne putne pravce.

U Banjaluci je u toku izgradnja kružne raskrsnice zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu od pijace prema Rebrovcu.

Na području FBiH na regionalnom putu Mihalji-Blidinje u Hercegovini obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na graničnom prelazu Brod jutros nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Vozačima se na svim putnim pravcima savjetuje da voze oprezno i da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.