Društvo

VOZAČI, OPREZ! Na OVIM dionicama smanjena vidljivost zbog GUSTE MAGLE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) u kotlinama i duž riječnih tokova, naročito na području Banjaluke, Kneževa, Mrkonjić Grada, Prijedora i Doboja magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

VOZAČI, OPREZ! Na OVIM dionicama smanjena vidljivost zbog GUSTE MAGLE
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

U područjima sa maglom kolovozi su vlažni.

Oprez je neophodan i na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina zbog mogućih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz.

Zbog vangabaritnog prevoza na dionici Mel Ledenice-Crkvine-granični prelaz Šamac saobraćaj je usporen, pa je neophodan maksimalan oprez i poštovanje uputstava ovlaštenih osoba iz pratnje.

Na dionici magistralnog puta Zableće-Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog sanacije klizišta. Do 20. novembra saobraćaj je u tunelu Dragoraj na ovoj dionici puta potpuno obustavljen od ponedjeljka u osam časova do petka u 16 i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog sanacije kolovoza izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac u mjestu Vrbanja koji se odvija se jednom trakom naizmjenično svakim danom od sedam do 17.00 časova.

U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, aktuelne su povremene obustave saobraćaja od 8.05 do 15.05.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i deset minuta propuštanja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” od 8.15 do 15.05 radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i deset minuta propuštanja.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima od sedam do 17.00 časova bude povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na dionici magistralnog puta Vitez – Kaonik, u mjestu Nadioci, saobraćaj je obustavljen do završetka policijskog uviđaja.

Zbog redovnog servisiranja opreme na auto-putu A-1 danas od devet do 11.00 časova biće zatvoren uključni krak sa kružnog toka Vlakovo prema Jošanici. Na vijaduktu Vlakovo, saobraćaj će u smjeru Tarčin-Jošanica biti preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, a teretna vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

U toku je sanacija kolovoza na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca). Na ovoj dionici saobraća se jednom trakom, naizmjenično uz regulaciju semaforima. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu ka njima da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog asfaltiranja danas će od osam do 18.00 časova biti obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Srebrenik-Donja Orahovica, a alternativni pravac je Srebrenik-Bukva-Gračanica.

Svaki radni dan od 23.00 do osam časova na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje kreće se vangabaritni prevoz, pa je neophodan oprez i poštovanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od ovih testova da bi ušla u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja pi-si-ar ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, zbog radova.

Na graničnom prelazu Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru od 7.00 do 19.00 časova.

Srbija je otvorila granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.

BiH građani mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa