Društvo

VOZAČI OPREZ Savjetuje se oprezna vožnja prlagođena uslovima na putu

Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

VOZAČI OPREZ  Savjetuje se oprezna vožnja prlagođena uslovima na putu
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

U kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na putevima Krupac-Bogatić, Konjević Polje-Milići, Stari Majdan-Banjaluka, Bakračuša-Nevesinje jedan, Prijedor tri-Stara Rijeka, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han, Tedin Han-Teslić, Šipovo-Novo Selo, Jezero-Šipovo.

Pročitajte još

U tunelu “Čeljigovići” na dionici magistralnog puta Lapišnica-Ljubogošta izmijenjen je režim saobraćaja, kao i u tunelu “Stambolčić” na magistralnom putu Pale-Podgrab.

Na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac, saobraćajni režim će biti izmijenjen radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Na dionici magistralnog puta Rudanka–Doboj jedan izmijenjen je režim saobraćaja radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet-ce” od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog deminiranja dolaziće do polučasovnih obustava saobraćaja na magistralnom putu Šamac 1-Grebnice, na lokalitetu Grebnice-Tišina, na putu Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci kod Dervente i na putu Brod-Gornji Klakar u mjestu Poloj i Liješće.

Zbog opasnosti od pojave klizišta na putu Stari Ugljevik-Glavičice, zabranjen je saobraćaj za sva vozila, pa se putnička preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom, na putu Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, na putu Bistrica-Podgrab, na putu Ukrina-Gornja Vijaka, dok na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum(Šćepan Polje), zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, putnička vozila saobraćaju otežano, a za teretna vozila saobraćaj je obustavljen.

Vangabaritni teret prevozi se putevima Stanić Rijeka-Derventa-Granični prelaz Brod i Stanić Rijeka-Granični prelaz Brod, a vozači treba da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putu Brodar-Rudo zabranjen je saobraćaj za sva teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila ograničena brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a izuzetak su putevi na jugu zemlje gdje se saobraćaj odvija po suvom kolovozu.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke stijene na dionici auto-puta Zenica jug-Zenica sjever.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina na magistralnom putu Tarčin-Konjic, u noćnim časovima saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima, a tokom dana saobraćaj se odvija dvosmjerno bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časovima preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija i na putnim pravcima Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Koma).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Do 30. septembra otvoren je granični prelaz Krstac (putni pravac Gacko-Nikšić)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu