Društvo

VOZAČI, SMANJITE GAS Smanjena vidljivost zbog magle, na putevima ima ODRONA KAMENJA I ZEMLJE

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u jutarnjim časovima moguća je smanjena vidljivost zbog mjestimične magle, naročito u kotlinama i uz riječne tokove, a iz Auto-moto saveza (AMS) Srpske upozoravaju da je pojačan oprez neophodan i na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, zbog mogućih odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

VOZAČI, SMANJITE GAS Smanjena vidljivost zbog magle, na putevima ima ODRONA KAMENJA I ZEMLJE
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Jutarnja magla smanjuje vidljivost posebno na dionicama u sjeverozapadnim krajevima, kao i uz rijeke Drinu, Lašvu i Spreču.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju. U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu ”9. Januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Banjaluka-Prnjavor, na dionici od hotela “Ćubić” do Klašnica, u toku je sanacija kolovoza od osam sati do 16 časova, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

Povodom održavanja penjačkog festivala (Drill and Chill Festival) na lokaciji kanjona Tijesno (u blizini rafting slalom staze) obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u vremenu od 11 sati do 11.45.

Za to vrijeme saobraćaj se preusmjerava na alternativni putni pravac Banjaluka-Čađavica-Mrkonjić Grad. Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Foto: N.B./RAS SRBIJA
Foto: N.B./RAS SRBIJA

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8 sati do 15 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Lukavica-Pale, kao i radovi na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja. Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je rekonstrukcija lokalnih puteva na području opštine Donji Žabar, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari. U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično. Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), potpuno je obustavljen saobraćaj.

AMS Republike Srpske podsjeća sve vozače da je u Srpskoj počela nova školska godina i poziva ih da voze krajnje oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza.

Na području Federacije BiH zbog radova u tunelu “Vranduk dva” na magistralnom putu Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U noćnim časovima u intervalima od 0.30 do 1.30, od dva sata do 3.30 i od četiri sata do 5.30 časova, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo, na putu Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Sporije zbog radova saobraća se i na dionicama auto-puta Podlugovi-Sarajevo sjever i Sarajevo zapad-Lepenica, kao i na dionicama magistralnih puteva Konjic-Jablanica, Olovo-Kladanj-Stupari, te Srebrenik-Orašje.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Tromeđa-Zvirovići. Na graničnim prelazima u BiH jutros nema zadržavanja. Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.