Gradovi

VOZE KROZ TREBINJE KAO PO RELI PISTI Nesavjesni vozači siju strah i prave štetu

Polomljeni stubovi javne rasvjete, žardinjere s cvijećem, stabla drveća, oštećeni kontejneri, posljedice su koje gradska imovina pretrpi od vozača koji ulicama grada voze znatno brže od propisanog.

VOZE KROZ TREBINJE KAO PO RELI PISTI Nesavjesni vozači siju strah i prave štetu
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Trebinjci kažu da je samo sreća da u pojedinim ulicama kroz naselja, gdje se vozi kao na reli pistama, nema stradalih pješaka.

Krajem januara u dvije saobraćajne nezgode srušena su tri stuba javne rasvjete na istočnoj obilaznici, a samo nekoliko dana kasnije slomljene su žardinjere u centru Trebinja, na jednom od najprometnijih trotoara u gradu.

Ovo nije prvi put da se u istoj ulici, zbog neprilagođene brzine, lome žardinjere. Prošle godine, bježeći od automobila, povrijeđena su dva Trebinjca, a betonske saksije i tada su stradale.

Zakon ne pomaže kad nema kulture

U policiji i gradskom odjeljenju za stambeno-komunalne poslove kažu da se preduzimaju sve mjere da se spriječi nepropisna vožnja gradskim ulicama, ali da nijedan zakon niti mjera mnogo ne pomažu, ako vozači nemaju saobraćajnu i svaku drugu kulturu.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro navodi da je u 2019. godini bilo 10-ak oštećenja komunalne infrastrukture u saobraćajnim nezgodama.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija
Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Navodi da štetu plaćaju osiguravajuće kuće, a ako automobil nije registrovan, onda se terete vozači koji su napravili udes.

Nismo imali većih problema s naplatama šteta od osiguravajućih kuća; nekad ide sporije, ali smo uglavnom obeštećeni. Ukoliko vozila nisu registrovana, rade se nagodbe sa onim ko napravi štetu na gradskoj imovini. Ukoliko je osoba voljna, može odmah da sanira štetu o svom trošku, a ako to ne želi, pokreće se procedura na sudu. Ljudi uglavnom izbjegavaju sud, pa nadoknade štetu – objašnjava Čvoro.

Lome i rampe na parkinzima

Dodaje da su lani evidentirana i lomljenja rampi na parkinzima, ali su uz pomoć policije i nadzornih kamera počinioci otkriveni, a gradski budžet je obeštećen.

– Kamere su otkrile i grupu momaka, koji su lomili lampione ulične rasvjete. Jedan broj vandalizama se nikada ne riješi, jer nema kamera ili nema dovoljno dokaza da je to neko počinio – ističe Čvoro.

Prema podacima PU Trebinje, prethodne godine se dogodilo 6 saobraćajnih nezgoda u kojima su stradali stubovi javne rasvjete, žardinjere i drugi mobilijar.

Portparol PU Trebinje Jovan Cvijetić kaže da su svi počinioci otkriveni i sankcionisani po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Policija je u 2019. evidentirala preko 400 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila. Najveće prekoračenje bilo je u Ulici majora Milana Tepića, na zapadnom gradskom izlazu, gdje je ograničenje 50 kilometara na sat, a brzina kretanja automobila je bila 96 kilometara. U mjestu Mosko kod Trebinja registrovana je vožnja brzinom od 127 kilometara na sat, a na toj dionici ograničenje je 80 kilometara – kaže Cvijetić.

Oštećena i nova fontana

Za sada nepoznate osobe oštetile su i novu fontanu u gradskom parku. U slučajevima gdje se ne otkriju počinioci vandalizma ili nema dovoljno dokaza da bi se neko osumnjičio, novac za obnovu gradskog mobilijara i imovine se izdvaja iz gradske kase.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija
Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Nadležni navode da je pokrivenost kamerama centra grada, većih raskrsnica i prilaza gradu olakšao posao u otkrivanju vandala i nesavjesnih vozača.