Društvo

"Vozimo šatore, grijalice, agregate i montažne krevete" Spasioci iz Srpske ostvarili kontakt sa ljudima pod ruševinama u Turskoj

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da specijalizovani tim Republike Srpske za spasavanje iz ruševina već radi na terenu pogođenom razornim zemljotresom u Turskoj i da su danas ostvarili kontakt sa preživjelima u gradu Kahramanmarašu.

civilna zastita tim za spasavanje iz rusevina
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Čujemo se sa članovima ovog tima iz minuta u minut. Posljednja poruka u mom telefonu je da imaju naznake da u mjestu u kojem rade pod ruševinama ima živih i da su uspjeli da ostvare kontakt. Zatražili su pomoć radnih mašina, rekao je Novitović.

On je naveo da danas putuje u Tursku i predvodiće novu ekipu i konvoj pomoći iz Srpske sa dodatnom opremom za samoodrživost spasilačkog tima na terenu, jer rade u teškim vremenskim uslovima na temperaturi od minus 20 stepeni Celzijusovih.

Pročitajte još

Novitović je rekao da će oprema biti dostavljena kopnenim putem i očekuje da 3.000 kilometara pređu za 36 časova.

Podsjetio je da je zbog teške situacije odlučeno da spasilački tim otputuje avionom, a da oprema bude dopremljena na ovaj način.

– Vozimo šatore, grijalice, topove za zagrijavanje, agregate, montažne krevete, medicinsku opremu i lijekove. Ovaj put smo zbog hitnosti i brzine reagovanja primijenili nestandardni model pružanja pomoći, odnosno da naš tim bude što prije na terenu – dodao je Novitović.

On je rekao da su danas u Tursku upućena tri tima Civilne zaštite – iz Banjaluke, Ugljevika i Lukavice, te da će im se pridružiti tim spasilaca iz Brčko distrikta.

Novitović je naveo da je spasilački tim iz Srpske otputovao u Ankaru, nakon toga je turskim vojnim avionom prebačen u Kahramanmaraš, a u kampu borave sa spasilačkim timom Ruske Federacije.

– Naša jedinica je maksimalno iskorištena i obavljaju zadatak koji im je povjeren – istakao je Novitović.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske osposobljeni za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa doputovali su juče u turski grad Kahranmanmaraš u kojem je više od 940 zgrada srušeno u razornom zemljotresu.

U humanitarnu misiju otputovao je 21 pripadnik Civilne zaštite, kao i pas tragač osposobljen za traženje ljudi pod ruševinama.

Otišli su na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji ih je u Tursku otpratio sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci.

Agencije javljaju da su u Kahramanmarašu, u kojem je stacionirana ekipa iz Srpske, registrovani epicentri oba zemljotresa koja su u ponedjeljak, 6. februara, pogodila Tursku.

Dijelove Turske i Sirije je u ponedjeljak, 6. februara, pogodio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru kada je, prema posljednjim podacima, u Turskoj poginulo 8.574 ljudi, a povrijeđeno 49.133.

U Siriji je, prema podacima Sirijske novinske agencije, poginulo 1.262 ljudi, a povrijeđeno 2.285.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije