Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Vraćaćemo prijedloge komisija za akreditaciju”: Halilović pisao ministrima obrazovanja

Društvo
Autor:

Foto: HEA BiH/RAS Srbija

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta – HEA BiH uputila je nadležnim obrazovnim vlastima dopis kojim je ukazala na potrebu promjene prakse predlaganja istih stručnjaka u komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa, saopštila je danas ova agencija.

Zahtjev je, ističu, upućen Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH.

Kako se navodi, Agencija na ovo skreće pažnju obrazovnim vlastima, kao zvaničnim predlagačima članova komisija za akreditaciju, a kako “ne bi bila prinuđena da vraća takve prijedloge komisija na izmjene i dopune”.

– Agencija smatra da se ova praksa mora izbjeći, jer smanjuje mogućnost svim stručnjacima da učestvuju u procesima akreditacija i stvara sumnju u transparentnost i nezavisnost rada nadležnih obrazovnih vlasti pri predlaganju stručnjaka – navodi se u saopštenju, odnosno otvorenom pismu koje je potpisao direktor ove agencije Enver Halilović.

Kako se navodi, sva rješenja o imenovanju komisija stručnjaka objavljena su na veb stranici HEA BiH, stalno su dostupna javnosti i nadležnim obrazovnim vlastima kako bi mogli imati uvid u svoja postupanja u skladu sa navedenim dopisom.

– S obzirom na to da se u narednom periodu očekuje značajan broj zahtjeva za akreditaciju studijskih programa, Agencija želi da skrene pažnju da praksa predlaganja istih stručnjaka nije u skladu sa  zahtjevima Evropskih standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ESG). U tom kontekstu, Agencija, takođe, preporučuje da se u komisije za akreditaciju izbjegava predlaganje rukovodilaca visokoškolskih ustanova, zbog njihove odgovornosti u donošenju odluka sa aspekta konkurentskih odnosa sa ustanovom koju evaluiraju – navodi se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO