Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“POLITIČKA OPSTRUKCIJA” Dva javna univerziteta iz RS nisu upisana u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH

Društvo
Autor:

Foto: Valentina Mišljenović/RAS Srbija

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) Enver Halilović odbio je da upiše dva javna univerziteta iz RS u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, iako su oni uredno dobili rješenja o toj akteditaciji.

Vlada RS smatra da je to nova politička opstrukcija visokog obrazovanja u RS i diskreditacija njenih univerziteta, zbog čega su najavili i da će uskoro biti podnesena i krivična prijava protiv Halilovića, za zloupotrebu položaja.

– Vjerovali smo da je proces akteditacije završen, a onda je juče došlo njegovo rješenje kao hladan tuš. Zaista smo iznenađeni, posebno zato što su u obrazloženju iskorištene neke formalnosti – kaže resorni ministar u Vladi RS Srđan Rajčević.

On je poručio i da je Vlada RS dala rok od sedam dana za upis univerziteta iz RS u ovaj registar inače će Vlada izdati instrukciju da članovi UO HEA BiH do daljeg zamrznu rad u agenciji kao i zamjenik direktora iz RS i pokrenuti inicijativu za smjenu Halilovića.

Takođe će tražiti i povlačenje rektora javnih univerziteta iz RS iz rada Rektorske konferencije BiH.

Očekuje se i da razumijevanje za novonastalu situaciju pokažu i predstavnici EU u BiH, u smislu omogućavanja daljeg učešća univerziteta iz RS u programima EU poput Erasmus plus, jer su, ističe Rajčević, ova dva univerziteta faktički akreditovana i dokazala da ispunjavaju potrebne standarde kvaliteta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO