Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VRAĆANJE NADLEŽNOSTI IZGLEDA NEMOGUĆE Ovlaštenja Srpske na BiH prenesena kroz 73 zakona

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

U jeku zategnutih pregovora o formiranju Savjeta ministara BiH, iz SNSD je stigla vijest da pripremaju prijedloge za izmjenu 27 zakona kojima su sa Republike Srpske prenesene nadležnosti na BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac kaže da još nije vrijeme za otkrivanje o kojim zakonima, odnosno nadležnostima, je riječ.

Međutim, na jednom od sastanaka delegacija SNSD, SDA i HDZ rečeno je da će, između ostalog, biti predložena izmjena Zakona o odbrani BiH, u kome piše da je obaveza svih nivoa vlasti da ispunjavaju obaveze iz svojih nadležnosti u NATO integracijama BiH.

Budući da je Srpska promijenila spoljnopolitičku orjentaciju, a Narodna skupština usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, biće predloženo brisanje spornog člana.

Bivši parlamentarac NDP u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković kaže da postoji ukupno 73 zakona kojima su nakon Dejtona nadležnosti prebačene na nivo BiH.

– To su Zakon o Sudu BiH, Zakon o Tužilaštvu, Zakon o VSTS BiH i niz drugih zakona. Uglavnom su to nadležnosti koje su prenesene odlukama visokih predstavnika, a jedan manji dio je prenesen odlukama parlamenta. Gotovo svi zakoni, izuzev Zakona o ličnoj karti, u parlamentu BiH su ratifikovani glasovima SNSD. To je tako. Njihova namjera da zakone vrate u proceduru i da se pokušaju izmijeniti nije sporna. Međutim, bojim se da među bošnjačkim partijama neće naći ni jednu koja će to podržati. To je unapred osuđeno na propast, izuzev ako se to ne stavi u kontekst nekih njima važnih odluka, pa da se onda pravi neka „trgovina“ – kaže Novaković.

Ramić: Komplikovanje života

Član Predsjedništva SDA Edin Ramić kaže da se može razgovarati o svemu ali da „u nekim stvarima početne postavke treba uzeti u obzir, pa onda bez potrebe ne opterećivati političku scenu zahtjevima koji neće biti realizovani“.

Foto: N1

– Možemo i mi iz SDA, koja predstavlja Bošnjake, na nivou BiH reći o čemu hoćemo da razgovaramo, ali zna se da stranke iz RS neće to podržati. Možemo samo da nastavimo komplikovati život jedni drugima – kaže Ramić za „EuroBlic“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO