Politika

"VRATIĆE SE PRIJE NEGO ŠTO JE DOŠAO" Šarović o posjeti Košarca Hrvatskoj

Najavljeno putovanje Staše Кošarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Zagreb i prijem ambasadora BiH u nadležno ministarstvo, kako bi se „razgovaralo o Trgovskoj gori“ samo je gubljenje vremena.

"VRATIĆE SE PRIJE NEGO ŠTO JE DOŠAO" Šarović o posjeti Košarca Hrvatskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je maskiranje stvarne namjere člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i neuspješne posjete Hrvatskoj, rekao je ovo predsjednik SDS i šef kluba poslanika SDS i PDP u Parlamentarnoj skupštini BiH, Mirko Šarović.

– Ministar Кošarac to ne može riješiti. Džaba ga šalješ u Zagreb, vratiće se prije nego što je došao! Ovo je ozbiljno pitanje koje se ne rješava na ovom nivou, a ministru Кošarcu će samo biti saopšteno kako stoje stvari i dokle se stiglo u sada već jasnim planovima za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovinskoj gori – poručio je Šarović.

Šarović pojašnjava da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto sa koga se ovo pitanje, važno za cijelu BiH a posebno za direktno ugroženo stanovništvo sjeverozapada Republike Srpske, može rješavati –  uključujući i mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže.

– Međutim, Dodik bježi od odgovornosti, a to dokazuje i nemoćnim upiranjem prsta u opoziciju. Zaboravlja da je u vrijeme djelovanja opozicije na nivou BiH upravo on bio predsjednik Republike Srpske i da je upravo njegova najveća odgovornost to što nije tražio da se Trgovska gora postavi kao apsolutni prioritet u cijeloj zemlji. Očito da je cijelo vrijeme ćutao pa i sada ćuti samo da bi odobrovoljio Hrvatsku da izgradi svoj dio mosta na Savi kod Gradiške, zanemarujući druge strateške interese – ističe Šarović.

Dodaje da je jasno je da upravo iz tih razloga Dodik nedavno pokrenuo vitalni nacionalni interes srpskog naroda rušeći većinsku odluku Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta čime je svima onemogućio nagodbe sa Hrvatskom, o više značajnih pitanja.

– Pa mogao je, da je šire razmišljao o toj „regionalnoj trgovini“ „zatežući“ oko Pelješkog mosta dobiti sve i most kod Gradiške i odustajanje od gradnje odlagališta nuklearnog otpada, a sasvim moguće za BiH i rješavanje pitanja slobodnog izlaza na otvoreno more, kod Neuma – zaključio je Šarović.