Društvo

"Vratio sam se jači nego ikada" Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, stigao u Sarajevo

Davor Dragičević, otac mladića Davida (21), koji je ubijen u Banjaluci, stigao je u Bosnu i Hercegovinu.

"Vratio sam se jači nego ikada" Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, stigao u Sarajevo
FOTO: PRAVDA ZA DAVIDA/FACEBOOK/SCREENSHOT

On je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ga dočekali Banjalučani i Sarajlije sa transparentima na kojima je pisalo “Ćaća nikad neće biti sam”.

Davor Dragičević, nakon što je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo iz Beča, obratio se javnosti, kazavši da su ga emocije savladale, ali da će se nastaviti boriti za Davida, Dženana i svu djecu.

– Prvo u ime sina moga Davida, hvala svima, hvala dijaspori koja me je tri godine hranila i čuvala, hvala Ifetu i grupi Pravda za Davida. Vratio sam se po pravdu za Davida, Dženana i po pravdu za sve – iskakao je Dragičević.

FOTO: PRAVDA ZA DAVIDA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: PRAVDA ZA DAVIDA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Rekao je da se vratio iz Austrije, jači nego ikad i psihički i fizički.

– Boravak tamo mi je pomagao. Nikad neću odustati. Priključite nam se ovome mora doći kraj. Ovo što rade, Memiću i svima nama, graniči sa modernim fašizmom, neće nam pomoći zapad, ni EU, moramo sami naći snagu. Ako može vrhunski pravnik da rizikuje život šest godina uz slučaju Memić i četiri u mom slučaju i sve ostalo, red je da svi ostali izađu iz zone komfora – rekao je on.

Pročitajte još

Kazao je da očekuje djela i sastanak u Tužilaštvu BiH. Feraget je dodao da se to očekuje sutra.

– Moj život je ugrožen. Nek govore da sam četnik, balija i vehabija, ja sam otac Davida. Ova dva slučaja se moraju dovest do kraja. Što god Muriz Memić uradi biću uz njega do kraja – rekao je Dragičević.

Ozren Peduv, predstavnik grupe “Pravda za Davida”, na sarajevskom aerodromu najavio je pred okupljenima da će borba biti još jača “za ubijenog sugrađanina iz Banjaluke”. Najavio je i veće proteste, prenosi N1.

– I dalje nemamo konkretnu informaciju iz Tužilaštva BiH. Ako se tako nastavi, protesti će se desiti. Siguran sam da će se desiti u Sarajevu – rekao je Perduv i uputio apel Tužilaštvu BiH da donese tužilačku odluku.

FOTO: PRAVDA ZA DAVIDA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: PRAVDA ZA DAVIDA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Ifet Feraget, advokat porodica Dragičević i Memić, kazao je kako ova dva slučaja moraju biti riješena jer se radi o 14 prioritetea Evropske komisije – pravosuđe.

– Političari su u dobroj mjeri involvirani u zataškavanje ova ova ubistva. Gospodin Priebe je bio vrlo jasan u svom izvještaju i skoro izjavio da su ova dva slučaja test za pravosuđe – rekao je Feraget.

Kazao je kako postoji teorijska mogućnost da neko progoni i dalje Davora Dragičevića, ali ne vjeruje da će doći do hapšenja.

– Spremni smo na sve – kazao je Feraget.

Ranije danas Dragičević je postavio fotografiju sa bečkog aerodroma uz poruku “Vidimo se uskoro”.

Podsjetimo, Dragičević je otišao iz BiH 30. decembra 2018. godine nakon niza protesta na Trgu Krajine. Boravio je u Beču, ali mu je Austrija odbila azil.

Prihvati notifikacije