Politika

„Vratio sam se sa Balkana, tamo su tenzije povećane“ Stoltenberg poručio da je naša regija u fokusu NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obratio se medijima prije početka sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO koji će se u narednim danima održavati u Briselu.

„Vratio sam se sa Balkana, tamo su tenzije povećane“ Stoltenberg poručio da je naša regija u fokusu NATO
FOTO: VIJEĆE MINISRARA BIH

Stoltenberg je naglasio kako će ministri na sjednici razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, Africi, ali i u Evropi, naročito u Ukrajini i području Zapadnog Balkana.

U Ukrajini vidimo intenzivne borbe na prvoj liniji i nove napade dronovima na ukrajinske gradove. Moramo biti spremni za nove borbe i raketne napade na ukrajinske gradove. Osposobili smo centar u Rumuniji za obuku pilota na F-16 avionima. Saveznici rade mnogo toga i očekujemo na ovim sastancima da ćemo još jednom naglasiti podršku Ukrajini – rekao je Stoltenberg.

Poručio je i kako očekuje da će sjednica u Briselu potvrditi posvećenost saveznika Ukrajini.

– Ono što smo vidjeli jeste da je posvećenost i spremnost ukrajinskih snaga iznenadila cijeli svijet. Ukrajina je bila spremna oduprijeti se ruskim snagama na početku rata. Ovo pokazuje vještine i kapacitet ukrajinskih oružanih snaga – rekao je generalni sekretar.

Pročitajte još

Situacija na Zapadnom Balkanu

U razgovoru s medijima, Stoltenberg se osvrnuo i na situaciju na zapadnom Balkanu te je naglasio kako je ova regija i dalje fokus NATO.

Vratio sam se iz posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana. Ono što smo vidjeli tamo jeste da su tenzije povećane. Vidjeli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u BiH kao i na Kosovu, gdje su napadnute mirovne snage NATO. Moramo i dalje držati fokus na zapadnom Balkanu. NATO će učiniti sve što je potrebno da osigura stabilnost regije, jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu i NATO – naglasio je Stoltenberg, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije