Magazin

"Vratite se, iako on možda nije dobar u krevetu" Vladeta Jerotić otkriva šta treba uraditi ŽENA KOJA PREVARI MUŽA

Čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac, profesor psihologije, Vladeta Jerotić ostavio je iza sebe mnogobrojna dela koja sadrže životne smjernice.

Vladeta Jerotic
FOTO: RTS TV LICA, KAO SAV NORMALAN SVET - ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Svoj dugogodišnji rad posvetio je istraživanju, porodice, braka i razvoja djece. Nerijetko se citiraju njegove teorije o ovim temama jer mnogima pomažu u različitim nedoumicama.

Među temama o kojima je svojevremeno pričao jeste i prevara. Jednom prilikom on je govorio o dvije jasne razlike kada je u pitanju žena koja vara.

Pročitajte još

– Ako voliš, imaš normalne odnose. A žena koja je prevarila bez ljubavi jer je zgodan taj koji joj se udvara, bude frigidna sa ljubavnikom, a normalan orgazam ima sa mužem. To je jedna varijanta. Druga je suprotna, sa mužem ništa ne doživljava, pa se pojavi neka muškarčina s kojim prvi put doživi orgazam. To su vrlo opasne stvari – poručio je Jerotić.

Na pitanje jedne žene šta da radi nakon prevare, Jerotić je ovako kazao:

– Budite hrišćanka i vratite se mužu, iako on možda nije dobar u krevetu. Tako se jedino prašta grijeh. U dugogodišnjoj karijeri nisam vidio ni muškarca ni ženu da su poludjeli ako su apstinirali – rekao je on.

FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Šta je rekao o razlozima prevare?

Kada je riječ o prevarama, Vladeta Jerotić kaže da žene iz osvete umiju da prevare ako ih je muškarac prvi prevario.

U svemu važan faktor jeste i ljubomora

– Ljubomora počiva na kaptativnoj ljubavi, u osnovi egoističnoj i pohlepnoj. Afektivna osnova ljubomore je strah od odvajanja i strah od gubitka, otud u svakoj ljubomori ima potrebe za posedovanjem i gospodarenjem, koju porodična i šira društvena struktura pojačavaju ili slabe. Ljubomora je manje seksualna strast, više težnja za moći – navodi Jerotić.

U priči o prevari i vjernosti nezaobilazan je i faktor vječne ljubavi.

– Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na vječnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u 50. kao kada ste imali 20 godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primjer roditelja. Najbolji je njegovati ga da doživite zlatnu svadbu – navodi on, prenosi Zadovoljna.rs

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije