Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VRH NEPRISTOJNOSTI Trifunović neumjesnim šalama na račun Ane Brnabić RAZBJESNIO i one koji ga podržavaju

Društvo
Autor:

Foto: Petar Marković/RAS Srbija

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović uspio je da neumjesnom šalom na račun bebe koju je rodila Milica Đurđić, partnerka predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, zasjeni sve nepristojne komentare na društvenim mrežama.

Nakon što je objavljena informacija da je Milica Đurđić, partnerka Ane Brnabić, rodila dječaka Igora, Trifunović je postavio fotografiju Brnabićeve iz mladosti uz komentar: “Igor će biti pljunuti otac”. Pošto mu to nije bilo dovoljno, otišao je korak dalje i niže komentarom: “Djeca u Africi gladuju, a dijete Ane Brnabić se rasipa sa četiri sise.”

Trifunović ovim tvitom nije uvrijedio samo premijerku, njenu partnerku i tek rođenu bebu, već i sve pripadnike LGBT zajednice.

Neki korisnici Tvitera podržali su homofobne komentare glumca, ali je veliki broj onih koji su ga osudili, kao i onih koji su mu dobronamjerno savjetovali da promijeni retoriku i da obriše tvit.

“Mizerno”, “Tužni PSG ko mu je predsjednik”, “Možeš slobodno nekad i da se suzdržiš. Uopšte nam nije potrebno da idemo iz krajnosti u krajnost. Bez veze”, samo su neki od komentara.

Kako je jutro pametnije od večeri, Trifunović je poslije nekoliko sati pokušao da se opravda.

– Šta vam je ljudi, smirite se. Ako se uopšte sjećate, ja sam onaj što je prvi čestitao Brnabićevoj trudnoću. I onaj što ima fondaciju za djecu. Naravno da čestitam prinovu, nek je Igor živ i zdrav. Djeca ionako nemaju veze s roditeljima, ima Halil Džubran i pjesmu o tome – naveo je on.

Ministarka Zorana Mihajlović osudila je nepristojne komentare i uvrede.

– Svako dijete koje se rodi u Srbiji zaslužuje dobrodošlicu kad dođe na svijet, a ne da bude dočekano ružnim riječima i uvredama. Možete s nekim da se politički ne slažete, da ga kritikujete, napadate, ali je nedopustivo da se dijete koje se tek rodilo koristi za napad na političke neistomišljenike – istakla je Mihajlovićeva.

Predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je rođenje sina premijerki i njenoj partnerki. Komentarišući uvrede, on je istakao da su to uvrede “najgoreg društvenog političkog taloga – lažne elite”.

Upitan da prokomentariše fotomontažu na kojoj se vidi glava premijerke Brnabić na muškom tijelu s iscepanom majicom, Vučić je ocijenio da “lažna elita hoće da se iživljava na ženi što je dobila sina”.

Organizacija za lezbijska ljudska prava – Labris, zatražila je od nadležnih da reaguju povodom govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama, a u vezi s rođenjem djeteta premijerke Brnabić.

“Izrazito neetičko i senzacionalističko izvještavanje dovelo je do zabrinjavajuće količine govora mržnje, prijetnji, lezbofobije i mizoginije izraženih u komentarima na članke”, navodi se u saopštenju, i dodaje da su takvi komentari nastavljeni na društvenim mrežama.

Ubrzati rješavanje pravnih pitanja

Povjerenica Brankica Janković kaže da se nada da će to što je partnerka Ane Brnabić rodila dijete ubrzati rješavanje pravnih pitanja vezanih za istopolne zajednice.

– Umjesto da se bavimo polemikama da li dijete ima dve mame i neumjesnim komentarima, bilo bi bolje da sagledamo realnost da naši građani i građanke pripadnici i pripadnice LGBT zajednice žive sa nama i da oni i njihova djeca moraju da uživaju jednaku pravnu zaštitu – navela je ona, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO