Hronika

Vrhovni sud RS odbio zahtjev članova grupe "Pravda za Davida" protiv Ćuluma

Vrhovni sud Republike Srpske odbacio je zahtjev za zaštitu prava i sloboda kao neblagovremen koji su protiv nekadašnjeg direktora Policije Srpske Darka Ćuluma podnijeli članovi grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv, Aleksandar Gluvić, Grozda Plavšić i Dragana Perduv.

Vrhovni sud RS odbio zahtjev članova grupe "Pravda za Davida" protiv Ćuluma
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U upravnom sporu Vrhovni sud je odbio zahtjev za zaštitu prava i sloboda koji su protiv Ćuluma podnijeli Svjetlana Simić, Marko Nikolić i Danijela Malić, saznaje Srna.

U obrazloženju presude navodi se da su navedena lica 25. juna 2019. podnijela zahtjev protiv tadašnjeg direktora Policije Srpske, tvrdeći da su im povrijeđena prava iz člana 16, 21, 25. i 30. Ustava Srpske tako što je izdao naređenja u vezi sa policijskim ovlašćenjima za privremeno ograničavanje njihove slobode kretanja.

Vrhovni sud je utvrdio da su pravilni razlozi nižestepenog suda koji je utvrdio da nisu osnovane tvrdnje podnosilaca zahtjeva da su policijski službenici branili okupljanje članovima grupe “Pravda za Davida” iz političkih i diskriminatorskih razloga, već se to ograničenje kretanja odnosilo samo na njihovo postupanje suprotno Zakonu o javnom okupljanju, odnosno Odluci Skupštine grada Banjaluka od 14. decembra 2011. kojom je određen prostor za održavanje javnih skupova.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Pročitajte još

U obrazloženju se navodi da nema osnova za tvrdnje da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja.

Ni u samom zahtjevu za vanredno preispitivanje podnosioci ne ukazuju na postojanje nezakonite radnje učinjene od službenog lica Darka Ćuluma, već traže da on odmah prestane sa, kako su naveli, diskriminatorskim i nezakonitim radnjama.

U presudi se navodi da podnosioci zahjteva nisu konkretizovali te radnje, a sve druge mjere ne provodi i ne utvrđuje sud o čemu je pravilne razloge dao i nižestepeni sud u pobijanom rješenju.

Vrhovni sud je utvrdio da se u pobijanom rješenju nije ostvario nijedan razlog njegove nezakonitosti zbog čega je zahtjev podnosilaca Simićeve, Nikolića i Malićeve odbijen, a ostalih podnosilaca odbačen kao neblagovremen.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu