Hronika

Vrhovni sud RS stavio tačku na višegodišnju borbu Banjalučanina: Hemodijaliza mu ZAGORČALA ŽIVOT, FZO čeka odgovor "Freseniusa"

Vrhovni sud Republike Srpske stavio je tačku na višegodišnju borbu običnog čovjeka protiv nakaradnog sistema presudivši u korist Banjalučanina Branislava Kneževića, koji je pogrešno liječen hemodijalizom duže od dvije godine.

Branislav Knežević leži tokom dijalize
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Van svake razumne sumnje dokazano je da je kvalitet života pacijenta Kneževića bio znatno narušen hemodijalizom na koju je morao odlaziti tri puta sedmično, navodi se pored ostalog u presudi Vrhovnog suda RS koja je u posjedu Srpskainfo.

Zbog čestih hemodijaliza, Knežević je trpio jake bolove, a zbog neadekvatnog liječenja došlo je do umanjenja životnih aktivnosti.

Branislav Knežević presuda
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zbog pretrpljenih duševnih bolova, te umanjenja životne aktivnosti izazvane pogrešnim liječenjem hemodijalizom, Kneževiću je dosuđen iznos od 44.000 maraka, sa zateznim kamatama.

Troškovi

Sve troškove postupka, odnosno 11.164 marke, prema odluci Vrhovnog suda, moraće platiti Internacionalni dijaliza centra “Fresenius” (IDC).

Vrhovni sud RS u presudi jasno konstatuje da naknada nematerijalne štete ne predstavlja naknadu u pravom smislu riječi, jer se njome ne postiže uspostavljanje onog stanja kakvo je postojalo prije uzrokovanja štete.

Naknada je u stvari satisfakcija koja se daje oštećenom za povredu njegovih nematerijalnih dobara i predstavlja moralno zadovoljstvo za oštećenog i mora biti u svakom slučaju individualizirana.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, sada  se postavlja pitanja da li će i na koji način Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske tražiti nadoknadu troškova koji su godinama iz FZO isplaćivani na račun IDC zbog nepotrebnog liječenja Kneževića.

Ako ćemo liječenje Branislava Kneževića prikazati iznosima, onda se mora istaći da je na bespotrebnom liječenju ovog Banjalučanina i na njegovoj muci zarađeno više od 60.000 maraka!

Naime, kako su nam još ranije ovu računicu objasnili u Udruženju dijaliziranih pacijenata, jedan tretman hemodijalizom košta 205 maraka, a Knežević je u Centar odlazio tri puta sedmično pune dvije godine, pa dolazimo do podatka da je Knežević na hemodijalizi bio 288 puta.

Inače, hemodijaliza Republiku Srpsku godišnje košta oko 30 miliona maraka.

Traže povrat novca

– U skladu sa presudom Vrhovnog suda Republike Srpske tražili smo od Internacionalnog dijaliza centra da nam se vrati novac koji smo platili IDC, oko 70.000 KM. U zavisnosti od toga kako odgovore na naš zahtjev razmotrićemo eventualno podnošenje krivične prijave – naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Aleksandar Radun iz Udruženja dijaliziranih pacijenata izrazio je ranije sumnju da Knežević nije jedini slučaj kada je u pitanju bespotrebno liječenje hemodijalizom.

Pročitajte još

U Republici Srpskoj tako je pravosnažnom presudom dokazano da je sve moguće, pa i to da vas liječe iako imate uredne medicinske nalaze. Međutim, problem je kada takvo „liječenje“ ozbiljno ugrozi zdravlje, dok s druge strane neko zarađuje ogromne novčane iznose i ne snosi odgovornost.

Kroz ovakvo “liječenje” prošao je Banjalučanin Knežević, koji je ni kriv, ni dužan, umjesto tri mjeseca u Internacionalnom centru za hemodijalizu u Banjaluci liječen duže od dvije godine!

Prema svjedočenjima pacijenata, hemodijaliza je život u zatvoru, posebno za one koji su u obavezi da na dijalizu odlaze tri puta sedmično, po četiri časa dnevno.

“Lezi kada ti je bog dao”

U ispovijesti Banjalučanina, koja se može poistovjetiti sa horor scenarijima, Knežević se za Srpskainfo ranije prisjetio da je sve počelo u martu 2013. godine kada mu je utvrđena bubrežna slabost u vidu metaboličke acidoze s visokim vrijednostima azotnih materija u krvi. Tada je zaključeno da se radi o hroničnoj bubrežnoj slabosti koju je prouzrokovao povišen krvni pritisak i njime izazvana skleroza krvnih sudova bubrega.

U aprilu 2013. godine Knežević je imao i prvu dijalizu. Uz terapiju za povišen krvni pritisak i hroničnu bubrežnu slabost pacijent je upućen u “Fresenius”, privatni dijalizni centar u Banjaluci, na dalje liječenje hemodijalizama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U naredna tri mjeseca Kneževiću su se, kako su to konstatovali na VMA – Klinici za nefrologiju u Beogradu, postepeno smanjivale vrijednosti azotnih materija. Umjesto da nakon tri mjeseca prekinu s hemodijalizom, ljekari se nisu puno osvrtali na dobre nalaze pacijenta, pa je nesrećni Banjalučanin liječen još dvije godine uz komentare ordinirajućeg ljekara: „Lezi kada ti je bog dao“!?

Knežević je, dakle, više od dvije godine liječen u Internacionalnom centru za hemodijalizu u Banjaluci iako je imao uredne medicinske nalaze, zbog čega je došlo od ozbiljnih posljedica po zdravlje ovog Banjalučanina.

“Život kao u zatvoru”

Ispovijest Branislava Kneževića za portal Srpskainfo nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Iako je već nakon tri mjeseca imao uredne medicinske nalaze, oni nisu bili prepoznati od strane nadležnih ljekara.

– To vam je život kao u zatvoru. Ne možete nigdje otići, jer ste vezani za Centar za dijalizu i odlaske, gdje provodite tri dana u sedmici po četiri časa, a onda izmrcvareni idete kući na oporavak. Invalid ste, jer ruku kroz koju primate dijalizu više ne možete koristiti – ispričao je ranije Knežević.

Čudio se ovaj Banjalučanin da je uopšte živ, posebno nakon što mu je jedne prilike bio izmjeren pritisak 250/170.

Branislav Knežević se prisjetio da je nakon više od dvije godine liječenja svoje nalaze, zahvaljujući Aleksandru Radunu, predsjedniku Udruženja dijaliziranih pacijenata, odnio u Teslić, u ruke načelniku Odjeljenja za hemodijalizu Klinike za nefrologiju VMA u Beogradu, primarijusu doktoru Ljubiši Veljančiću. Šokiran onim što je vidio u nalazima, Veljančić konstatuje da Knežević tri mjeseca nakon tretmana hemodijalizom više nije imao medicinske indikacije za daljim liječenjem!

Nevjerovatno je da je Veljančić, a ne ordinirajući ljekar Kneževića, u medicinskoj dokumentaciji vidio smanjivanje azotnih materija, ali i velike tegobe koje je Knežević imao prilikom hemodijaliza, od grčeva, padova krvnog pritiska, kolapsnih stanja, posebno pred kraj tretmana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije