Kultura

VRHUNSKI DŽEZ SASTAVI STIŽU U BANJALUKU Banski dvor domaćin trećem izdanju „Intime jazz fest“

Banski dvor ove godine će u periodu od 23. do 26. novembra, održati treći po redu Festival džez muzike „Intime jazz fest“, te ugostiti vrhunske džez sastave i soliste.

VRHUNSKI DŽEZ SASTAVI STIŽU U BANJALUKU Banski dvor domaćin trećem izdanju „Intime jazz fest“
FOTO: MARE MILIN

Nakon uspješno realizovanog 3. Internacionalni  festival umjetničke muzike “Jesenja sonata”, ovo je druga festivalska manifestacija koju Banski dvor realizuje u ovoj godini, nastavljajući  praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

– Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, Banski dvor nastoji da uz maksimalno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima tzv. „nove normalnosti“ – rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora – Kulturnog centra.

3. festival džez muzike „Intime jazz fest“ konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

– U svemu ovome što nas je snašlo, čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad, a u prilog tome najbolje svjedoči veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost svih programa u organizaciji Banskog dvora – dodao je Matović.

Program ovogodišnjeg festival džez muzike činiće koncert “Tamara Obrovac transhistria quartet”, koji će se održati u ponedjeljak 23. novembra, zatim koncert Per „Bass Viking“ Mathisen tria, u utorak 24. novembra. Takođe tu su i koncerti  sastava “BL jazz voices” u srijedu 25. novembra, te nastup Beti Đorđević i prijatelja u četvrtak 26. novembra.

Svi festivalski programi će se održati u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20 časova, a ulaznice za koncerte već su u prodaji, po ceni od 10KM za svako festivalsko veče.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim nedjeljom, u periodu od 12 do 18 časova.

Čast da otvori „Intime jazz fest“ u ponedjeljak pripašće vrhunskom džez sastavu “Tamara Obrovac transhistria quartet”.

Ovaj istaknuti sastav koji publiku vodi kroz jedinstveno i strastveno muzičko putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu savremenog džeza, čine vrhunski muzičari iz Hrvatske i Slovenije.

– Pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni. Poznata je po svom specifičnom muzičkom izražaju i unikatnoj muzici u kojoj spaja džez i etničke uticaje zavičajne Istre, kao i po vrhunskim sastavima koje vodi – rekli su o njoj organizatori.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Drugog dana Festivala džez muzike, predstaviće se renomirani internacionalni džez sastav Per „Bass Viking“ Mathisen trio.

Sviranje ova tri nevjerovatna muzičara opisuju kao magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže.

– Per Mathisen , poznat i kao “Bas Viking” je norveški basista, kompozitor, producent, aranžer i vođa nekoliko bendova. Njegov virtuozitet na električnoj bas gitari koliko i na kontrabasu, ali i duboka povezanost sa muzičarima sa kojima svira, je u najmanju ruku zapanjujuća. Danas je jedan od najtraženijih basista u Evropi – kažu o njemu.

Trećeg dana Festivala džez muzike publici u Banskom dvoru će se predstaviti istakunti banjalučki muzički umjetnici “BL jazz voices”.

Publici će se predstaviti dobro poznat džez sastav “Combine Quartet” koji će biti pratnja izuzetnim vokalnim solistima.

– Ovaj koncert nastavak je prakse novog koncepta rada Banskog dvora, da se pored vrhunskih muzičara iz regiona, Evrope i svijeta, publici redovno predstavljaju i talentovani umjetnici iz Banjaluke – kažu organizatori.

Koncert dive Beti Đorđević

Završnica trećeg Festivala džez muzike ostavljena je za koncert istinske muzičke dive bivše Jugoslavije Beti Đorđević. Beti Đorđevć u Banjaluku će doputovati sa izuzetnim muzičkim umjetnicima. Ona je dugi niz godina djelovala na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Prva saradnja sa A. Koraćem 1976. godine izrodila je hit “Počnimo ljubav iz početka”, koja je ušla u antologiju naše zabavne i pop muzike. Od tada je nastupala širom svijeta.