Biznis

Vrijednost bitkoina jutros OŠTRO PALA: Najistaknutija svjetska kriptovaluta potonula za više od deset odsto

Vrijednost bitkoina oštro je pala u ranim jutarnjim satima subote, potonuvši za više od deset odsto, na najnižu nivo od blizu 43.000 dolara.

Vrijednost bitkoina jutros OŠTRO PALA: Najistaknutija svjetska kriptovaluta potonula za više od deset odsto
FOTO: ALEX HOFFORD/EPA

Najistaknutija sjvetska kriptovaluta smanjila je gubitke nakon toga, na oko 47.607 dolara. Ipak, bitkoin je pao za više od 16 odsto u posljednja 24 sata, navodi Coindesk.

Cijena ethereuma takođe je pala za više od deset odsto na najniži nivo od blizu 3.500 dolara. Vratio se nešto kasnije, trgovajući blizu 3888 dolara, piše tportal.

Ethereum, drugi najveći digitalni novčić na svijetu po tržišnoj vrijednosti, izgubio je više od 14 odsto u posljednja 24 sata, prema Coindesku.

Obje kriptovalute doživjele su turbulentnu trgovinu otkako se pojavila varijanta omicron. Dana 26. novembra, bitkoin je dosegao najniži nivo u sedam nedjelja blizu 54.000 dolara.

Bitkoin je pao za više od 20 odsto u odnosu na istorijski rekord od blizu 69.000 dolara, koji je dostigao početkom novembra. Medvjeđa tržišta se obično definišu kao pad od 20 odsto ili više od nedavnih maksimuma.

Pad na najniži nivo od kraja septembra dolazi nakon neizvesnosti uzrokovanih Omicron varijantom COVID-19 i rastućom nelagodom Federalnih rezervi (Fed) zbog visoke inflacije. U utorak je predsjednik Fed Jerome Powell povukao riječ “prolazno” iz rasprave o inflaciji što je izazvalo dodatne nestabilnosti na tržištima, prenosi See Biz.

No, neki koriste ovu situaciju kao priliku da “kupe kad je jeftino”. Predsjednik El Salvadora Najib Bukele, čija zemlja drži bitkoin u svom portfoliju, objavio je da je njegova država realizovala još jednu kupovinu 150 BTC za oko 48.700 dolara svaki, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije