Biznis

Vrijednost telekom igrača u BiH: Evo zašto se cijene akcija M:tel-a i BH Telecom-a ne mogu porediti

Privredni potencijal Republike Srpske i Federacije BiH česta je tema rasprava političara u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost telekom igrača u BiH: Evo zašto se cijene akcija M:tel-a i BH Telecom-a ne mogu porediti
FOTO: MTEL

Međutim, upoređivanje privreda ova dva entiteta sada se preselila na najveća akcionarska društava, što ekonomski analitirači ocijenjuju pozitivnim samo ukoliko se takve komparacije rade sa tačnim porukama.

Dnevni izvještaj Banjalučke berze od 20. februara otvorio je prostor za pojedine medije u Federaciji BiH da uporede vrijednost najvećih akcionarskih društava iz telekom industrije u dva entiteta – Mtel-a i BH Telecom-a. Ono što je, prema analizi udruženja ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“, problematično jesu potpuno pogrešni zaključci koji umanjuju uspjeh i vrijednost kompanije Mtel. Iz ovog udruženja pojašnjavaju da na određivanje tržišne kapitalizacije Mtel-a i BH Telecom-a utiče više faktora, a prvenstveno procenat akcija svake kompanije kojima se trguje na berzi.

– Federacija BiH je vlasnik 90% akcija BH Telecom-a, a Telekom Srbija i Fond za Restituciju RS drže 65% odnosno 5% akcija Mtel-a. Dakle, trguje se samo sa 10% akcija BH Telecom-a i sa 30% akcija Mtel-a ili u stručnom žargonu free float  je 10% i 30%. To je suviše nizak free float da bi se na osnovu njega donio bilo kakav pouzdan zaključak o veličini tržišne kapitalizacije društva, čak i kada bi se sva ova količina slobodnih  akcija prometovala na berzi, a ona se uopšte ne prometuje – pojašnjavaju u udruženju ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“.

Prema javno dostupnim podacima sa berzi, od početka ove godine do 20. februara na berzama je od slobodnih akcija prometovano samo 0,35% Mtel-ovih, odnosno 0,45% BH Telecom-a, a na osnovu cijene akcija koju je proizveo tako nizak promet ne može se odrediti vjerodostojna tržišna kapitalizacija društva i njegova vrijednost. Stručnjaci ocjenjuju da je promet akcijama Mtel-a relativno posmatrano dva i po puta veći od prometa akcija BH Telecom-a, što potvrđuje da su investitori prilično zainteresovani za akcije Mtel-a.

Iz Mtel-a su ranije saopštili da su rezultati poslovanja kompanije u 2023. rekordni, te da dobit, rast broja korisnika i nove akvizicije potvrđuju snagu ove kompanije.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije