Politika

VRIJEME ISTIČE Pravni stručnjaci o sjedištu budućeg apelacionog suda BiH

Usaglašavanje prijedloga zakona o sudovima BiH traje unutar radne grupe, a ono što je od početka jasno jeste da, osim u dijelu nadležnosti, različiti su i stavovi o sjedištu drugostepenog suda.

čekić na sudijskom stolu
FOTO: ANDREW HARNIK-POOL/EPA

SNSD insistira na tome da to bude Banjaluka, a predstavnici stranaka Trojke da to, iz praktičnih razloga, bude Istočno Sarajevo.

– Bez detaljnijeg uvida u razloge i objašnjenja jednog i drugog stava teško je to komentarisati, ali vrhovni sud svake države mora biti u njenom glavnom gradu – kaže advokat iz Mostara Josip Muselimović.

S druge strane, advokat Vlado Adamović, bivši sudija Suda BiH, smatra da je sjedište suda sporedno pitanje te da u prvom planu treba biti rok za usvajanje zakona koji istječe.

Mislim da argumenti da sjedište Apelacionog suda treba biti u Istočnom Sarajevu zbog udaljenosti od Suda BiH ne stoje, jer imate i UIO u Banjoj Luci, ili sjedište Vlade u Mostaru- kaže Adamović.

Pročitajte još

To je, dodaje on, drugostepeni sud, spisi se nose, pa da li okrivljeni išao do Lukavice ili Banjaluke, manje je bitno.

– I jedna i druga varijanta ima neko svoje opravdanje, ali od sjedišta su važnije nadležnosti tog suda i činjenica da vrijeme ističe – naglašava Adamović, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu