Gradovi

“VRTIĆ JE I MOJE PRAVO” Organizovan tromjesečni boravak za 70 djece iz ranjivih grupa

U okviru Međunarodne nedjelje djeteta u Bijeljini je počela realizacija projekta „Vrtić je i moje pravo“.

“VRTIĆ JE I MOJE PRAVO” Organizovan tromjesečni boravak za 70 djece iz ranjivih grupa
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U novom obdaništu u Mjesnoj zajednici Ledinci organizovan je tromjesečni boravak za sedamdesetoro djece iz ranjivih grupa stanovništva, a cilj ovog programa je da ukaže na važnost obuhvata najmlađih predškolskim obrazovanjem.

Projekat je vrijedan 68.438 KM, od čega je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 18.000 KM, a ostatak su donatorska sredstva, provode Gradska uprava Bijeljina sa dječijim vrtićem „Čika Jova Zmaj“ i udruženjima građana „Otaharin“ i „Porodični krug“.

Troškovi

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pojašnjava da će Gradska uprava preuzeti na sebe veći dio troškova tromjesečnog boravka sedamdesetoro djece.

– Time želimo da nastavimo unapređenje predškolskog obrazovanja u Bijeljini i težimo da sva djeca u budućnosti budu obuhvaćena ovim vidom obrazovanja. U okviru projekta opremljena je kuhinja u novom vrtiću na Ledincima i nabavljena didaktička oprema za djecu i održavanje radionica s roditeljima – rekao je Mićić.

Prema riječima direktora Vrtića „Čika Jova Zmaj“, Slaviše Vujanovića, u program besplatnog boravka biće uključeno 20 djece romske populacije posredstvom Udruženja „Otaharin“, 20 sa liste čekanja vrtića, kao i 30 djece iz socijalno ugroženih porodica.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Djeca uzrasta od tri do šest godina boraviće svaki dan u vrtiću na Ledincima po tri časa. Nadamo se da ćemo naći mogućnost da ovakve projekte realizujemo češće, te da njima obuhvatimo mnogo više mališana. Jer vrtić jeste pravo svakog djeteta – poručuje Vujanović.

Istraživanje je pokazalo da je u Republici Srpskoj predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno tek 23,7 odsto djece, dok taj procenat u nekim evropskim zemljama premašuje 90 odsto.

Ulaganje u vaspitanje se isplati

Svaka uložena marka u predškolsko obrazovanje i vaspitanje za 20 godina 18 puta se uvećava, tvrde pedagozi.

Pedagog u ovom vrtiću Danica Mojić istakla je da je Grad Bijeljina jedan od najboljih primjera rada na uključenju djece u predškolsko obrazovanje, što su prepoznali i UNICEF, UNDP i druge organizacije.

– Kada je riječ o projektu „Vrtić je i moje pravo“ do kraja novembra organizovaćemo nekoliko radionica i okruglih stolova o inkluziji i značaju ranog obrazovanja – kaže Mojićeva.

Bojana Jovanović iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ kaže da ovo udruženje već 10 godina sarađuje s Gradskom upravom na projektu povećanja predškolskog obuhvata djece.

– Za svako dijete je veoma važno da usvoji osnovne socijalne vještine. Ovom prilikom zahvaljujem Gradu na višegodišnjoj podršci koju je pružio mališanima romske populacije – dodala je Jovanovićeva.

Podrška

Projekat „Vrtić je i moje pravo” podržan je sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke RS, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH.

Prihvati notifikacije