Društvo

VRVI OD ŽIVOTA Ne prestaju akcije mladih u Bok Jankovcu kod Gradiške

U Mjesnoj zajednici Bok Jankovac kod Gradiške mladi su veoma aktivni, o čemu svjedoče brojne radne akcije. Time su bitno unaprijedili život u ovom mjestu, udaljenom nekoliko kilometara od centra Gradiške.

VRVI OD ŽIVOTA Ne prestaju akcije mladih u Bok Jankovcu kod Gradiške
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Oni su izgradili više sportskih terena, uredili okolinu, unaprijedili životnu sredinu. Na tom planu uspostavili su uspješnu saradnju s gradskom upravom, te domaćim i međunarodnim donatorima koji su, kako navodi mještanin Boško Baškalo, prepoznali vrijednost i značaj njihovih inicijativa.

– Karakteristično je da su nam se, tokom radnih akcija, pridružili i mladi iz grada i susjednih sredina. Time su podržali naše akcije i svojim primjerom ukazali na vrijednost akcijaštva, društvenog djelovanja i potrebe samostalnog stvaranja uslova za društveni aktivizam – kazao je Baškalo za Srpskainfo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Grupa omladinaca iz Gradiške, u saradnji sa “In fondacijom”, uredila je sportske terene u centru Bok Jankovca. Oni su postavili reflektore, klupe, kante za smeće… Riječ je o projektu “Aktivni mladi, bolja zajednica”. Učesnici ove akcije ističu da su u ovoj sredini i lokalnoj upravi prepoznali značaj mladih i njihove društvene potrebe.

Bolji uslovi

Cilj naših aktivnosti je, naglašava Nataša Ristić, unapređenje uslova i podsticanje društvenih aktivnosti mladih u Bok Jankovcu, ali i drugim mjestima.

– Djelujući u okviru neformalne grupe nastojimo podstaći omladinu da u svojoj sredini samostalno djeluje i osmišljava programe od opšteg interesa. U Bok Jankovcu takav aktivizam odavno postoji. Mladi su ovdje veoma vrijedni, konstantno organizuju radne akcije i svoje mjesto čine povoljnim za život – kazala je Ristićeva.

U Bok Jankovcu su u okviru projekta “Ruralni aktivizam” krajem marta uredili košarkaško igralište.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Postavili smo koš i uredili teren. Za to je zaslužno Udruženje građana Gradiška, prvenstveno mladih iz gradskog područja i Bok Jankovca. Želimo izgraditi ugodno mjesto za boravak i druženje mladih, za sportske, ali i mnoge druge aktivnosti – naglašava Boško Baškalo, član udruženja.

On podsjeća da su takođe izgradili igralište za djecu. Prethodno, djevojke i mladići iz Bok Jankovca, uz pomoć nekoliko finansijera, Odbora omladinske banke Gradiška, Komunalnog preduzeća “Vodovod”, gradske uprave, Mjesne zajednice Bok Jankovac, fondacije “Mozaik” i prilozima pojedinaca uredili su sportsko-rekreativni centar. Takođe su zamijenili stolariju na objektu za zabavu i sastanke, okrečili dom, ofarbali drvene konstrukcije za rekreaciju…

– U Bok Jankovcu veliki broj mladih nema adekvatne uslove za rad, okupljanja i društvene aktivnosti. Mnogo naših vršnjaka je uključeno u akciju i vrijedno rade, što je veoma optimistično – kazali su Boško Baškalo, Dušan Ristić, Velibor Peulić, Zoran Vuković i Danilo Jarić.

Oni su, pored ostalih, inicijatori mnogih akcija u Bok Jankovcu. Naglašavaju neophodnim rekonstrukciju puta i ulica, izgradnju komunalnih objekata, kako bi stanovnici imali što bolje uslove za život, a mladi tu gradili svoju perspektivu.

Grad

Karakteristično je da u ovoj mjesnoj zajednici živi nekoliko stotina doseljenika iz mnogih mjesta u BiH, najviše iz Donjeg Vakufa. Oni su u Bok Jankovcu prepoznali mjesto za život, nakon što su njihove kuće i naselja u FBiH porušeni, a oni došli, u potrazi za novom sredinom.

– Dobili smo 700 KM od „In fondacije“, a tim novcem kupili smo reflektore, klupe i kante za smeće. Koš smo nabavili posredstvom „Grin udruženja“ – kazao je Boško Baškalo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dušan Ristić, član Udruženja građana “Gradiška”, ističe da oni organizuju akcije na cijelog gradskom području. Nabavili su stolice i stolove za potrebe društvenog doma u Vilusima, a u Vrbaškoj izgradili igralište za djecu.

– Završili smo osam projekata na području Gradiške, u više mjesnih zajednica, na cijelom području Potkozarja i Lijevče polja – kaže Ristić.

Naglašava da su se omladinci fokusirali na potrebe širokog gradskog područja u okolini Gradiške, jer je ovaj vid djelovanja neopravdano zanemaren.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije